zaterdag 19 oktober 2019

Zal Jesus nog geloof vinden op Aarde?

Zal Jesus nog geloof vinden op Aarde? Dat is een prangende vraag in deze 29ste zondag door het Jaar. De vraag die zeker gesteld mag worden naar aanleiding van een groteske "ceremonie" in de Vaticaanse tuinen (zie vorige bijdrage), dat zelfs priester-religieuzen in habijt zonder blikken en blozen neerknielden voor een Amazone afgod de Pachamama
Zal Jesus nog geloof vinden op Aarde? Inderdaad, Gij Paus, Kardinaal, bisschop, priester, diaken en al diegenen die voor ons geleefd hebben: hoeveel geloof had gij allen eigenlijk echt in Jesus Christus onze Heer? Zo te zien zal de weg naar het verderf breed zijn waar velen zullen inslaan en weinigen die de smalle weg en de nauwe poort zullen binnengaan van het Leven. Het is een bittere constatering, maar waar.

Geloof is niet zomaar iets voor even, iets voor het moment, maar iets voor de lange duur, een zaak van een lange adem, zoals de parabel van de onrechtvaardige rechter laat zien en waarbij die rechter voortdurend wordt lastig gevallen door een weduwe die om recht vraagt. Deze onrechtvaardige rechter geeft dan uiteindelijk toe aan de verlangens van de weduwe, maar het is zeker dat onze Heer  sneller recht zal doen spreken over de rechtvaardigen die tot op deze dag de huid binnen de Kerk worden vol gescholden door bisschoppen en zelfs openlijk worden vervolgd. Die deze rechtvaardigen voor alles uitmaken wat maar vuil en voos is. Zelfs de rechtvaardigen, de nazaten van families die in de Tweede Wereldoorlog de Nazi's hebben bestreden, worden van extreem-rechts gedachtengoed verdacht gemaakt en dan denk je: EENS zal Christus terugkeren om echt recht te spreken om deze kwade krachten teniet te doen, om deze lasteraars zelf met hun zonden ten toon te stellen, waar ze deze rechtvaardigen en onschuldigen hebben vervolgd en veroordeeld. Dan zullen wij bij het Laatste Oordeel inderdaad eens zien wie aan de goede kant stond en wie niet!

1e lezing: Ex.17,8-13 
2e lezing: 2 Tim.3,14-4,2
Evangelie: Lc.18,1-8