maandag 2 september 2019

Exorcisten raden boeken Harry Potter af

Niet de bibliotheek van het verhaal.
Ik weet het nog heel goed, hoe de auteur van de boeken van Harry Potter, jaren geleden al weer, een reactie gaf op de kritiek die er gerezen was over haar werk. Die reactie van J.K. Rowling is mij altijd bijgebleven, hoewel ik haar niet ken en ook nooit haar boeken heb gelezen. 
Op een of andere manier werd een inwendig (katholiek) alarm geslagen en ik bleef deze dame (op tv) wat langer aankijken dan normaal. Misschien dat de Sensus Fidelium (de bovennatuurlijke geloofszin) mij waarschuwde dat er iets niet in de haak was? Jaren later kom je er dan achter dat dit alarm inderdaad niet voor niets is afgegaan, want wat is namelijk het geval?

Een krant heeft op 2 september van dit jaar bekend gemaakt dat alle Harry Potter-boeken uit de schappen van een katholieke school zijn verwijderd. De priester, die canoniek autoriteit heeft om bepaalde handelingen uit te voeren, had een e-mail gekregen van een ouder die een vraag stelde over de boeken van Harry Potter. Daarop heeft de priester contact gezocht met een aantal exorcisten, die door de diocesane bisschop officieel zijn aangesteld. Deze exorcisten waarschuwden op hun beurt de priester van de katholieke school om deze boeken ogenblikkelijk uit de schoolbibliotheek te verwijderen, omdat er echte toverspreuken en vervloekingen in het boek stonden. Probleem daarbij is dat het benoemen van deze 'formules' boze geesten kunnen worden opgeroepen door iedereen die ze leest, en het is daarom dat besloten werd de boeken te verwijderen. Omdat in het artikel ook daadwerkelijk de spreuken werden gebezigd, heb ik daarom besloten de link naar het artikel weg te laten en dus niet te publiceren.

Met andere woorden: dit zijn geen onschuldige kinderboeken meer en katholieke ouders dienen er voor te zorgen - binnen hun eerste verantwoordelijkheid van opvoeders van hun kinderen - deze boeken niet meer aan hun kinderen te geven. Mocht u ze thuis ergens hebben, verwijder deze boeken dan liefst zo snel mogelijk uit de schap. Zorg ervoor dat deze boeken van J.K.Rowling niet terug in de roulatie komen, maar gooi ze weg. Er is helaas geen andere oplossing. 

Een tweede waarschuwing die moet worden afgegeven is, dat de boeken van J.K.Rowling magie beschrijft als iets "goed en kwaad", maar dat klopt niet. Magie is namelijk altijd kwaad en in strijd met het Eerste Gebod van de Decaloog, zoals de Catechismus van de Katholieke Kerk beschrijft in het nummer 2117. Magie beoefenen is ernstig in strijd met de deugd van de Godsvrucht. De praktijk van de magie is nog meer te veroordelen wanneer ze vergezeld gaan van de bedoeling schade te berokkenen aan de medemens of wanneer zij een beroep doen op de tussenkomst van boze geesten.

Hoewel hij in 2003 nog kardinaal was, beschreef de latere (en nu emeritus) paus Benedictus XVI de boeken van Rowling als: "subtiele verleidingen die onopgemerkt handelen mogelijk maakten"

Mijn advies: gooi die boeken weg. Liefst vandaag nog.

Post Scriptum: Op 5 september heeft de website van Church Militant een artikel gepubliceerd over de Harry Potter boeken. Volgens diaken Nick Donnelly heeft auteur J.K.Rowling in 2004 toegegeven dat de toverspreuken inderdaad echt zijn. Zij worden gebruikt in de magie. Ook satanisten maakten er gebruik van. Het hele artikel is hier te lezen.