dinsdag 27 augustus 2019

Het indifferentisme vernietigt zendingsopdracht Kerk

Er heerst buiten - en ook binnen - de Kerk van Christus een opvatting, die het indifferentisme wordt genoemd en dat helaas al vaker in de geschiedenis is voorgekomen. Het indifferentisme is de theorie die beweert dat het niet van belang is wat men gelooft, als iemand maar een gelovig mens is. 

Zoals de verschillende Catechismussen hebben duidelijk gemaakt is deze stelling niet vol te houden en daar is een goede reden voor. Ga je namelijk ervan uit dat het niet uitmaakt wat je gelooft, wat voor zin had het dan gehad dat God zijn Zoon naar ons toegestuurd heeft om ons te verlossen? Het maakt immers - volgens de regel van het indifferentisme - toch niet uit wat je gelooft. De hele zending van de Kerk zou dan ook niet nodig zijn geweest en de Heer had de Apostelen nooit hoeven opdragen om alle volkeren te dopen en het Evangelie te verkondigen. In zo'n geval zou God zelfs onverschillig zijn over Waarheid en dwaling en zouden we ook Gods waarachtigheid loochenen. Het indifferentisme beschadigt dus niet alleen de ware aanbidding van God, maar het vernietigt ook de opdracht die Christus gaf aan de Apostelen om uit te gaan en het Evangelie te verkondigen.

We kunnen al hierdoor inzien dat het wel degelijk uitmaakt in wat je gelooft. Het is dus onwaar dat alle religies zomaar aan elkaar gelijk zijn of dat alle religies door God zijn gewild, zoals sommigen beweren. Uit het eerste Gebod van de Decaloog ("Ik ben de Heer uw God die u uit Egypte geleid hebt, gij zult geen andere goden naast Mij hebben, gij zult geen gesneden godenbeelden maken, voor hen neerwerpen en goddelijke eer bewijzen, maar Mij alleen aanbidden en boven alles beminnen") weten we dat er maar EEN God bestaat (God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest) en dat wij dus alleen aan HEM aanbidding schuldig zijn en verder aan niemand anders! Het eerste Gebod is bevestigd door onze Heer Jesus Christus, zoals in Matteus 4;10 staat beschreven.

Het eerste gebod gebiedt ons dus dat wij alleen in de ene ware God moeten geloven, vast op Hem hopen, Hem boven alles beminnen en Hem alleen aanbidden. Daar passen dus geen andere religies en dus ook geen andere goden en zeker geen duivels bij. En daar past dus ook niet het indifferentisme bij die te pas en te onpas wordt geventileerd, zowel binnen als buiten de Kerk.

Laten wij dus oppassen voor lieden die meningen ventileren die het indifferentisme aanwakkeren. Zij vertellen gewoon de waarheid niet en de gelovige dient zich hiertegen te wapenen door het veelvuldig raadplegen van de Catechismus en de Tien Geboden van God.