zaterdag 10 augustus 2019

Trouw, verwachting en geloof

Kardinaal George Pell (rechts)
In de lezingen van de 19de Zondag door het Jaar is het thema, trouw, verwachting en geloof te ontdekken. De H.Schrift is doortrokken van dit thema en wie eens de moeite neemt om de boeken te lezen, die zal het wel opgevallen zijn dat het een weg langs nogal scherpe doornen is geweest. Want hoe vaak is die trouw, die verwachting en het geloof niet op de proef gesteld? En ja, dit geldt nog steeds tot op de dag van vandaag. Ook nu nog wordt ons geloof op de proef gesteld en ook nu wordt er van ons gevraagd te volharden in ons Heilig Geloof.

Deze beproevingen kunnen worden verzacht als we weten dat er iemand voor ons bidt, voor ons wil lijden en dit als een offer aan God wil opdragen. Eén zo'n iemand waar veel voor wordt gebeden zit op dit moment in een Australische cel omdat een of andere onverlaat deze persoon van misbruik heeft beschuldigd. Het gaat hier om Kardinaal George Pell die - zoals het er nu toe uitziet - ten onrechte in de gevangenis zit opgesloten. Hij moet zijn zaak in hoger beroep in de cel afwachten. Mogelijk binnen een paar weken komt de uitslag van dit hoger beroep. Over de hele wereld stuurden de gelovigen de Kardinaal brieven om hem een hart onder de riem te steken. Overal in de wereld werd elke zondag in de H.Eucharistie voor hem gebeden, want zelf mag Kardinaal Pell geen H.Mis aan God opdragen in zijn cel. Dat is hem namelijk verboden. 

In een zelf geschreven brief die naar buiten is gebracht, meldt Kardinaal George Pell dat hij tussen de 1500 en 2000 brieven toegestuurd heeft gekregen van sympathisanten die hem veel kracht hebben gegeven en die hij allen zal trachten te beantwoorden. In dezelfde brief uit hij zijn zorg over de komende Amazone Synode en stelt dat er in de Kerk al helemaal geen verwarring mag voorkomen. Dat is ook logisch: er moet duidelijkheid komen en geen verwarring. Daar is namelijk niemand mee gebaat.

Geloofssteun is dus heel belangrijk in ons leven. We zoeken daarom niet voor niets gelijkgezinden op die ons een hart onder de riem kunnen steken en ons kunnen troosten in onze beproevingen. Paulus zegt het zo mooi in zijn brief: "niemand leeft voor zichzelf alleen" en dat is gewoon waar. In het martelaarschap kunnen wij veel kracht opdoen als we weten dat iemand om ons geeft en voor ons bidt. Daar zijn voorbeelden genoeg van te vinden uit het verleden. Terecht ziet de Kerk dit als een teken van barmhartigheid die je iemand bewijst als je voor hem of haar bidt. 

1e lezing: Wijsh.18,6‑9  
2e lezing: Hebr.11,1‑2.8‑19 of: 8‑12
Evangelie: Lc.12,32‑48 of: 35‑40
Kleur: Groen. Jaar: C.