dinsdag 13 augustus 2019

Maria Tenhemelopneming - 15 augustus

Op donderdag 15 augustus vieren wij het hoogfeest van Maria Hemelvaart, die met ziel en lichaam ten hemel werd opgenomen. Dit hoogfeest werd aan het einde van de zesde eeuw ingesteld door keizer Mauritius in Byzantium. In de zevende eeuw nam de Kerk van Rome dit feest over onder Paus Sergius de Eerste. Het is Paus Pius XII geweest die in 1950 via het Buitengewoon Leergezag (Magisterium Extraordinarium), de Ten Hemelopneming van de Heilige Maagd Maria als een dogma afkondigde.

Helaas bestaan er tegenwoordig priesters c.q. theologen die het Geloofspunt over Maria openlijk en ook nog via de media komen aanvallen. Dit is onlangs gedaan door een pater Jezuïet enige dagen vóór dit hoogfeest op 15 augustus van dit jaar. Het lijkt zo langzamerhand wel een traditie te worden om geloofsafbrekende en ketterse verhalen via de media rond te bazuinen vlak voor Pasen en Kerstmis bijvoorbeeld. Maar nu blijkt ook 15 augustus op de agenda te staan van personen die de ketterij liefhebben en dit ook nog binnen de muren van de Katholieke Kerk durven te verkondigen. Wie hardnekkig blijkt te volharden in het loochenen van dit Geloofspunt, kan maar beter de eer aan zichzelf houden en meteen uit de Katholieke Kerk vertrekken. Deze mensen zijn niet welkom bij ons!

De naam van dit Mariafeest verwijst allereerst naar de bijzonder hechte band tussen Jesus en Zijn moeder. Die is zo hecht dat deze niet door de dood doorbroken kan worden. Maria’s lichaam wordt in plaats van te ontbinden "opgenomen bij Christus in het paradijs". Dit is niet zo zeer een uniek voorrecht voor Jesus’ moeder, maar wel een zo goed als noodzakelijk gevolg van haar intieme verbondenheid met Christus: wat aan het Godsvolk als geheel beloofd is - volheid van geluk, overwinning op de dood en het delen in de heerlijkheid van de Heer - is al vervuld in de vrouw van Gods welbehagen, gezegend boven alle vrouwen, uit wier schoot Gods Zoon een lichaam aannam tot verlossing van de mensheid.

Op die dag is de Maagd, de Moeder van God, ten hemel opgenomen.
Zij is het begin, het beeld van de Kerk der voleinding.
Zij houdt de hoop in ons levend en is een troost voor Gods volk onderweg.
Terecht heeft God haar het bederf van de dood niet laten zien, omdat zij op wonderbare wijze de Moeder is geworden van Zijn Zoon, de Gever van alle leven.

Nederlandse Katholieken dienen op deze verplichte feestdag de H.Mis bij te wonen, maar zijn volgens de richtlijnen van de Nederlandse bisschoppenconferentie gedispenseerd in werken en bezigheden.

Allerheiligste Maagd Maria, en allerliefste Moeder van God, bidt voor ons!