zaterdag 17 augustus 2019

Het Vuur van Jesus' Liefde dat in ons brandt

Het verhaal gaat dat iemand na de Biecht de Heilige Communie ontving in Twee Gedaanten opeens (geestelijk) in vuur en vlam raakte van Jesus' aanwezigheid. Er brandde een vuur in deze persoon dat zó groot was, dat de persoon het idee had bijna zelf door dit vuur geconsumeerd te worden. De innerlijke brand was dermate hevig dat die arme ziel de Heer om hulp riep omdat het gewoon te machtig werd. Deze gelovige kreeg het idee of zijn eigen hart volledig werd gereinigd en dat dit geestelijk vuur noodzakelijk was voor die reiniging. 

Zoiets lees je ook bij de Emmausgangers (Lukas 24;32) die uitriepen: "brandde ons hart niet in ons, toen Hij onderweg tot ons sprak en ons de Schriften verklaarde?" 
We spreken dus over een geestelijk vuur dat in ons kan branden en dat wij gewaar kunnen worden, een vuur dat Jesus in ons kan veroorzaken bij een goede Heilige Communie als wij in staat van heiligmakende genade zijn en als Hij ons de Schriften ontsluit. 

In het evangelie van de 20ste zondag spreekt Onze Heer Jesus Christus van een vuur dat op aarde moet branden. Hij zegt daarbij ook dat Hij erop wacht dat de wereld in brand staat. Gezien de andere delen van de H.Schrift en ook de persoonlijke ervaringen van de bovengenoemde persoon, weten we nu dat we niet spreken over een materieel vuur, maar een geestelijk vuur. Het vuur van Gods liefde dat in ons brandt. Zonder dit vuur doven wij uit en veranderen we meteen in die mooie en nutteloze lampen die geen olie hebben gekregen om dit vuur te onderhouden. We hoeven maar te denken aan de dwaze maagden die wel de lampen hadden, maar vergeten waren olie in hun lampen te stoppen. Dan moet je niet vreemd opkijken als de deur naar Gods Heerlijkheid gesloten blijkt, juist omdat je die lampen niet brandend hebt gehouden. Wie dus wel de uiterlijkheden belangrijk vindt in het geloof, maar zijn geloof niet brandend houdt of goed onderhoudt, komt op een dag behoorlijk bedrogen uit.

Niet iedereen zal het Heilig Geloof omhelzen. Je ziet dat bijvoorbeeld in China waar de tyrannieke machthebbers op dit moment voortdurend in een soort oorlog gewikkeld zijn om Katholieke gelovigen van de ondergrondse Kerk het leven volledig zuur te maken. Jesus geeft al aan dat er verdeeldheid zal komen en dat dit veel beproevingen zal veroorzaken. Maar machthebbers hebben niet begrepen dat ze misschien wel een martelwerktuig zijn om de gelovigen zwaar te vervolgen, maar uiteindelijk zal de Heer des Hemels deze slachtoffers juist dubbel belonen met het goede in het Laatste Oordeel. 

In het Bijbelcommentaar (Matteus 10;34 en Lucas 12;49-53) van de Canisius-vertaling staat het zo: "Christus is wel op de wereld verschenen om aan de mensen vrede te brengen met God en met elkander; maar tengevolge van de boosheid van de mensen, kan die vrede alleen verkregen worden door strijd. Men denke slechts aan de vervolgingen, waaraan de Kerk altijd blootstaat."

1e eerste lezing: Jer.38,4‑6.8‑10   
2e tweede lezing: Hebreeën 12;1‑4  
Evangelie: Lc.12;49‑53
Kleur: Groen. Jaar: C.