woensdag 21 augustus 2019

George Kardinaal Pell blijft vastzitten

George Kardinaal Pell (rechts)
Een triest bericht bereikte mij vandaag toen ik hoorde hoe George Kardinaal Pell (die nu in de gevangenis zit voor 'kindermisbruik') blijft vastzitten nadat zijn zaak opnieuw werd bekeken door een hogere rechtbank. De zaak is ingewikkeld, maar kan volgens journalistieke bronnen, worden teruggebracht tot de volgende conclusie: Kardinaal Pell is door één getuige beschuldigd van misbruik, zonder dat dit kon worden aangetoond met bewijs. En dan is het shockerend dat een hogere rechtbank meegaat met een lagere rechtbank en voldoende aanwijzingen vindt om de veroordeling in stand te houden. In veel landen zijn meerdere getuigen noodzakelijk om een getuigenis geloofwaardig te maken. In Nederland is één getuige, géén getuige. Zeker als bewijs ontbreekt, zal een Nederlandse rechter iemand vrij spreken. Maar, dat kan niet in Australië. Daar kan iedereen in de staat Victoria worden veroordeeld zonder bewijs en zonder dat meerdere getuigen de andere bevestigen. Velen hebben dit een ongeloofwaardige, ja zelfs een kangoeroe-rechtspraak genoemd, en dat is het ook. Uiteindelijk kan iedereen zomaar in een Australische gevangenis verdwijnen nadat één enkel persoon een beschuldiging tegen je uit zonder dat bewijs geleverd wordt.

Op twitter waren sommige katholieken erg kwaad op de beslissing van deze hogere rechtbank. Echter één enkele rechter van deze rechtbank wilde niet meegaan met het oordeel van de andere twee collega's. Het betreft hier rechter Mark Weinberg, die niet overtuigd was van het bewijs dat geleverd was. Het woordje 'bewijs' moet men wel tussen aanhalingstekens plaatsen, want echt bewijs was er gewoon niet. 

Vooralsnog houdt men het in Katholieke kringen erop dat George Kardinaal Pell in de val is gelokt en dat we opnieuw met een zaak Alfred Dreyfus zitten, die onschuldig werd veroordeeld naar Duivelseiland voor een misdaad die hij nooit had begaan. Een uitgebreide (Engelstalige) verhandeling over zijn zaak is hier te lezen

Rest ons nog om met meer vuur en aandrang voor de vrijlating van Kardinaal Pell te bidden. Velen hebben vurig gebeden voor de vrijlating van Asia Bibi, de Pakistaanse Christelijke vrouw die onterecht van blasfemie werd beschuldigd en vele jaren onschuldig in de gevangenis zat. Laten wij daarom ook massaal gehoor geven aan de oproep te bidden voor de vrijlating van Kardinaal Pell. 

Wie de Kardinaal een hart onder de riem wil steken kan zijn brief of kaartje sturen naar:

Cardinal George Pell 
C/- Corrections Victoria 
GPO Box 123 
Melbourne VIC 3001
Australia.

Let u wel op dat u de brief of kaart verstuurt via luchtpost. Dat is sneller.