zaterdag 6 juli 2019

Oplegging Bruine Scapulier Karmel in Sittard

Op zaterdag 13 juli 2019 tussen 14-17 uur is in het klooster van de Karmelietessen van het Goddelijk Hart in Sittard (Nederland) de plechtige oplegging van het Scapulier van de Berg Karmel. Wie dit Scapulier krijgt opgelegd wordt door de Moeder van God persoonlijk in bescherming genomen, zoals zij dit zelf heeft bekend gemaakt aan de Heilige Simon Stock, de generaal-overste van de Karmelieten die Maria om bescherming vroeg. Door het ontvangen van dit Scapulier deelt de gelovige in alle genaden van de Orde van Onze Lieve Vrouw. 
In de eeuwen die achter ons liggen is er geen devotie, zo vaak door Pausen aanbevolen, en zo vaak gezegend als het Scapulier (Schouderkleed) van de Berg Karmel. Vele generaties katholieke Christenen hebben het Scapulier opgelegd gekregen en droegen dit als een toewijding aan de Heilige Maagd Maria.

De Moeder van God heeft ons wel gevraagd om zonder doodzonden te leven, speciaal gaat het hier om het zesde Gebod van de Decaloog. Mocht men als gehuwde of als ongehuwde dit gebod toch hebben geschonden en men draagt dit scapulier, dan raadde de Moeder van God iedereen aan te gaan Biechten om zo van zonden ontslagen te zijn. Wie dit Scapulier draagt ontloopt volgens de hemelse openbaring de Hel en bij het gebruik van het z.g. Sabbatijns Privilege, wordt de drager van dit scapulier op de eerste zaterdag uit het Purgatorium bevrijd (het Vagevuur). Het Sabbatijns privilege verkrijgt men door elke dag het Scapulier te kussen en te zeggen: "Onze Lieve Vrouw van de Berg Karmel, bid voor ons!". Wie het Scapulier krijgt opgelegd wordt ook in een boekje van de zusters bijgeschreven. Dit bijschrijven behoort tot de oplegging. De oplegging zelf wordt gedaan door een priester.

De religieuzen van de orde hebben het grote Scapulier om en dragen dit over het habijt. Voor mensen in de wereld is er een klein model van dit Scapulier ingesteld (het Bruine Scapulier genoemd), zie daarvoor de foto op deze pagina. Zij kunnen dit onder of boven hun kleren dragen. 

Voor het programma die zaterdag verwijs ik naar de link hieronder waar alle informatie staat. Komt u met de auto, houdt dan wel even rekening met het feit dat op zaterdag extra druk is en dat de kans niet is uitgesloten dat u een stukje moet lopen om het klooster te bereiken. Er kan wel achter het klooster geparkeerd worden, maar bij veel bezoek kan dit vol raken. Houdt u daar wel even rekening mee. Komt u met de trein, dan is het ongeveer 25 minuten lopen vanaf het station naar het klooster. 

Voor aanmelden voor deze dag en de (geringe) kosten (€ 5,=) vindt u hier meer informatie.

Liturgisch valt de dag van de H.Maria van de Berg Karmel op 16 juli a.s.

Adresgegevens van het klooster vindt u hier.