woensdag 24 juli 2019

Koop geen boeken van Professor Hubert Wolf

De Amazone.
Er zijn valse profeten, leugenaars actief, die het verplichte celibaat voor priesters willen mollen. Een zo'n persoon is de historicus Professor Hubert Wolf uit Duitsland. Bent u de taal niet machtig, dan is het nog makkelijker om zijn boeken links te laten liggen.

Zijn het niet de Aflaat-stellingen van meneer Maarten Luther, deze meneer heeft er 16 gemaakt en gericht tegen het celibaat. Het boek moet men niet los zien van de komende Synode voor de Amazone. Wat is er aan de hand?

Deze meneer heeft een boek geschreven dat pleit voor de afschaffing van het verplichte priestercelibaat en noemt daarvoor een aantal (valse) argumenten op. Ook zegt hij dat het celibaat geen dogma is (de z.g. dogma-truc) die al vaker door tegenstanders van de Kerk naar voren wordt gehaald en alsof dat het enige criterium is. Deze historicus zegt verder dat het celibaat: "noch een mandaat van Christus noch een goddelijk gebod noch een apostolisch mandaat is." en dat die misbruik-crisis ook al wordt veroorzaakt door het celibaat (ja, hoe verzin je dit?). Met bewijzen over dit laatste komt deze Professor niet, dat kan ook niet, want er zijn namelijk geen bewijzen dat er een verband bestaat tussen het celibaat en misbruik. De misbruik-crisis wordt niet door het celibaat veroorzaakt, maar door het ontbreken van het celibaat, doordat nogal wat priesters een homoseksuele praxis erop na hielden. Dat is fundamenteel wel wat anders!

Hoewel het waar is dat het celibaat geen dogma is, is zij echter wél afkomstig van de Apostolische Traditie, dus dat wat de Apostelen door mondelinge prediking, bij wijze van voorbeeld en instructie hebben doorgegeven aan hun opvolgers en wat zij hebben ontvangen uit Christus mond, in de omgang met Hem, en door zijn eigen werk, of wat ze hebben geleerd onder de inspiratie van de Heilige Geest. Er is namelijk geen enkel Concilie in de geschiedenis van de Kerk geweest dat het verplichte celibaat heeft ingesteld, maar elk Concilie (na het Concilie van Jeruzalem) bevestigde wél altijd de voorgaande praxis van het verplichte celibaat dat voor priesters ingesteld was. Wat deze Apostolische Traditie betreft: deze heeft dezelfde bindende aard als de Heilige Schrift. Beiden bevatten de Goddelijke Openbaring. En dat kun je dus niet zomaar even wegpoetsen. Je kunt bijvoorbeeld niet zeggen dat je je alleen op de Heilige Schrift beroept, want dan geef je toe een Protestant te zijn die de Traditie verwerpt en het zelfverzonnen regeltje Sola Scriptura (alleen de Schrift) uitkraamt en waarvan die Sola-regel overigens nergens in de H.Schrift is opgetekend. Zo zit de Kerk die Christus gesticht heeft in ieder geval niet in elkaar.

Daar komt bovenop dat het celibaat - in tegenstelling tot wat de bestrijders altijd beweren - niet in strijd is met de Heilige Schrift, zoals dat beschreven is in Matteus 19 vers 27. Vooral het antwoord van de Verlosser is interessant in vers 29: "En al wie zijn huis, broers, zusters, vrouw en kinderen of akkers verlaat om mijn Naam, hij zal het honderdvoud ontvangen, en het eeuwig leven verwerven." Het is Christus zelf die vraagt om alles te verlaten om zijnentwil, en dat betekent dus ook dat je vrouw en kinderen verlaat om Hem te volgen. Dat impliceert tevens dat je ook de seksualiteit verlaat die aan het huwelijk verbonden is.

Professor Wolf beweert nu onder andere dat het celibaat pas echt de wet van de Kerk werd toen het werd opgenomen in het wetboek van Canoniek Recht van 1917. Maar dat klopt niet. Er is een directe lijn van de woorden en het voorbeeld van Jesus en de Apostelen, naar het Corpus Iuris Canonici van de Middeleeuwen, dat vervolgens recht doorloopt naar het Wetboek voor Canoniek Recht van het jaar 1983. Leuk geprobeerd Professor Wolf, maar daar trappen wij niet in!

En wie beweert dat het huwelijk een panacee is (een mythisch geneesmiddel tegen alle kwalen en dus ook tegen seksueel misbruik), die komt toch echt bedrogen uit: veroordeelde kinderverkrachter en moordenaar Marc Dutroux was namelijk getrouwd met een vrouw. Dus zo een fantastische bescherming inzake misbruik levert het huwelijk niet op. Wie dus denkt dat het priesterhuwelijk de oplossing is voor alle problemen, staat gewoon niet met beide voeten op de grond

En dat moet eens heel duidelijk gesteld worden.