zaterdag 20 juli 2019

Kiezen voor het beste deel

Als wij een lunch nuttigen, dan verzorgen wij onze lichamen. Dat is ook logisch, want als we dat niet meer zouden doen dan overleven wij dat lichamelijk niet. Er is echter voedsel dat veel belangrijker is, en dat is het Voedsel voor onze zielen dat wij krijgen in de Heilige Eucharistie. Zonder dat zou onze ziel evenzo verhongeren. Zonder de H.Eucharistie kunnen we geestelijk niet overleven, laat staat dat wij kunnen volhouden in de moeilijkheden van het leven.
Op de zestiende zondag door het Jaar lezen we over het geschil tussen Maria (die aan de voeten van Jesus ligt te luisteren), en Martha die druk is met de bediening van de gasten. Martha was druk bezig door er voor te zorgen dat de gasten niets te kort kwamen. Maria echter luisterde met volle overgave naar de zoete woorden die kwamen uit de mond van onze Verlosser: Onze Heer Jesus Christus. Niet alleen het lichaam, ook de ziel heeft voedsel nodig en op een of andere manier is dat beginnen te dagen bij Maria. 

Voor Martha moet het misschien wel even wennen zijn geweest om die omschakeling te gaan maken tussen materie en de geest. Uiteindelijk is niet elke ontwikkeling op geestelijk niveau bij iedereen het zelfde. Dat kan ook niet. 

Ook wij moeten voor het beste deel kiezen. Net zoals Maria. Ook onze zielen hebben voedsel nodig door het Woord van God, de zondagse Preek en de Heilige Eucharistie. Ook wij moeten de woorden van de Heer diep in onze zielen laten neerdalen om een maximaal resultaat te kunnen bereiken. Zonder Onze Heer en zonder de H.Eucharistie zijn we kansloos. En ja, wie niet de H.Communie kan ontvangen, kan nog altijd een geestelijke Communie doen, zoals Maria misschien al deed. De materie is wel van belang, maar de Heer is nog belangrijker voor ons. Wij kunnen niet zonder Onze Heer. Hij zegt immers niet zonder reden: "Want zonder Mij kunt u niets doen". (Joh.15;5).

1e lezing: Gen. 18,1 – 10a  
2e lezing: Kol. 1,24 – 28 
Evangelie: Lc. 10,38 – 42
Kleur: Groen. Jaar: C.