dinsdag 11 juni 2019

De Orde van Malta kan zich maar beter opheffen

Vlak na het publiceren van de Verklaring door Kardinaal Raymond Burke en Bisschop Athanasius Schneider, kwam op 10 juni j.l.  de superieur Fra. Giacomo Dalla Torre van de Orde van Malta met een eigen verklaring aanzetten dat de Heilige Mis in de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie werd verboden voor de genoemde orde. Er waren berichten op het internet te vinden die spraken van een hoax, maar een zegsvrouw van de orde heeft bevestigd dat de brief van Fra. Giacomo Dalla Torre echt is. In de brief wordt duidelijk gemaakt dat per direct de Buitengewone Vorm wordt verboden en dat alleen Novus Ordo Missae van Paulus VI moet worden gevolgd. Wie de brief leest merkt op dat Summorum Pontificum van Paus Benedictus XVI verkeerd is geschreven.

Als bewijs hiervan publiceer ik de brief op deze pagina.

Volgens berichten zouden nogal jonge leden van de Orde van Malta erg gesteld zijn op de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie, en het ziet er naar uit dat zij nu - zonder opgave van redenen - van de H.Mis in de Buitengewone Vorm beroofd zijn. De Orde kwam in het nieuws toen bleek dat de Orde - in strijd met het Katholiek Leergezag - voorbehoedmiddelen aan het uitdelen was in bepaalde landen. Deze rel leidde uiteindelijk tot een ingreep door de Heilige Stoel. 

Hoe groot de kans zal zijn dat de leden de Orde de rug toekeren is natuurlijk koffiedik kijken, maar misschien wordt het wel eens hoog tijd dat die leden dat ook echt gaan doen. Ik weet dat er ordeleden zijn die eruit zijn gestapt omdat zij het niet eens waren met de anti-Katholieke tendenzen die daar heersten. 

Wie graag het initiatief wil nemen tot de oprichting van een nieuwe Orde van Malta, een die onvoorwaardelijk belijdend Rooms Katholiek is, trouw aan het Authentiek Leergezag (en niet waar de persoonlijke mening opeens "Leergezag" heet) en waar ook de Vrijmetselarij niet in is doorgedrongen, die wordt van harte uitgenodigd die oprichting daadwerkelijk mogelijk te maken.

Post Scriptum: Er is helaas meer vervelend nieuws te melden. Zoals het er nu uitziet zijn de Kleine Zusters van Maria in Frankrijk definitief opgedoekt, althans in de vorm waarin zij bestond. Eerder schreef LifeSiteNews hier al over. Zie daarvoor deze link. Op de website van de zusters staat de meest recente berichtgeving hierover (link). Ik vraag aan een ieder om voor de zusters te bidden, maar evenzo voor iedereen die openlijk vervolgd wordt in de Kerk vanwege hun Katholiciteit.

Post Scriptum 13 juni: Uit een artikel van het National Catholic Register blijkt dat de maatregel van de Grootmeester om de Buitengewone Vorm in zijn geheel te verbieden voor de Orde van Malta veel onrust heeft veroorzaakt bij ordeleden. Uit angst voor repressailles durven zij niet met hun naam in de krant te verschijnen. Critici uit de orde spreken van een organisatie die op dictatoriale manier wordt geleid. Een canonist weerspreekt de gedachte dat met behulp van Summorum Pontificum de Buitengewone Vorm in zijn geheel voor de orde kan worden verboden, zoals de Grootmeester ten onrechte beweert naar aanleiding van artikel 3 in Summorum Pontificum. 

Uit het verhaal van het NCR blijkt dat er al enige tijd door verschillende regionale afdelingen is gelobbyd om de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie verboden te krijgen. Maar het is logisch, dat het Summorum Pontificum van Paus Benedictus XVI niet bedoeld is geweest om een verbod van deze Liturgie mogelijk te maken. De bedoeling was om het gebruik juist te liberaliseren. De ordeleiding van Malta heeft zijn hand overspeeld en dat heeft duidelijk onrust binnen de orde veroorzaakt.