dinsdag 16 april 2019

Enkele opmerkingen over de brand NotreDame

Hartverscheurende beelden gingen gisteren de ether rond over de catastrofale brand in de NotreDame, een van de grootste Gotische kunstwerken ter wereld. Wie ooit deze kerk in Parijs heeft bezocht moet dit wel een adembenemende ervaring hebben gevonden. De vele kunstschatten en de kostbare relieken die er worden bewaard maken de NotreDame een kerkgebouw van onschatbare geestelijke waarde. Zo'n 400 brandweerlieden vochten tegen een groot inferno dat mogelijk in het dak was begonnen. Sommige bronnen reppen van herstelwerkzaamheden die fout afliepen, maar anderen brachten de vele kerkbranden van de afgelopen tijd in herinnering die Frankrijk teisterde, en die weinig tot geen aandacht kregen in de media. Bij de brand is zeker één brandweerman zwaar gewond geraakt. Buiten stonden vele gelovigen met ontzetting de brand gade te slaan. Veel jongeren baden geknield de H.Rozenkrans en vroegen God om erbarmen. 

Het is voor ons allen natuurlijk moeilijk te zeggen wat precies de oorzaak van de brand is geweest, maar wel zeker is dat een catastrofale brand van een dergelijke omvang onmogelijk was geweest als er voldoende brandbestrijdingsmiddelen en een snelle doormelding (van een brandmeldcentrale) naar de brandweer aanwezig was en in werking was geweest. Zo'n brandmeldcentrale - kortweg BMC - is een soort computer die de verschillende melderslussen met de daaraan gesloten rook- en hittemelders bewaakt. Komt een melding van een brand binnen, dan wordt de brand direct naar de Brandweer doorgemeld. Dit doormelden is belangrijk, want je hebt binnen korte tijd een aantal tankauto's met brandweerlieden nodig om de brand te bestrijden. Het zal duidelijk zijn, dat als er geen doormelding plaatsvindt, of als een BMC ontbreekt, een klein beginbrandje kan uitgroeien tot een uitslaande brand. Als de vlammen eenmaal uit het dak slaan, dan kan de Brandweer nog maar weinig uitrichten. In de meeste, zo niet alle gevallen zal een woning of een kerkgebouw zwaar geblakerd achterblijven. Daarom is snelle alarmering zo belangrijk. Hoe sneller de Brandweer aanwezig is na een melding, des te groter is de kans dat het vuur onder controle wordt gebracht en de schade aan het gebouw minimaal is.

In sommige kerkgebouwen bestaan z.g. droge stijgleidingen en sprinklers met een branddetectiesysteem om direct geactiveerd te worden als een beginbrand uitbreekt. Wanneer al deze voorzieningen in een kerkgebouw ontbreekt, loopt het gebouw ernstig gevaar door een brand vernield te worden.
Wij kunnen uit de grote brand in de NotreDame hieruit leren, dat snelle alarmering en snelle brandrepressie van levensbelang is. Het is totaal onaanvaardbaar dat heiligdommen die ook kunstwerken zijn, zo aan het gevaar van brand kunnen worden blootgesteld. 

De Franse president heeft al toegezegd dat de NotreDame volledig herbouwd zal worden. Daar is voor dit kerkgebouw heel veel geld voor nodig dat op de Werelderfgoedlijst staat. Sommige insiders verwachten dat de restauratie en herstelwerkzaamheden zeker 20 jaar zullen duren. 

Intussen kunnen wij tot onze Heer bidden en offeren. Sommigen zagen dit als een teken van God de Heer. In zoverre kunnen wij bij het instortende geloofsleven, dat in de afgelopen 50 jaar heeft plaatsgevonden in de Westerse Kerk dit leren, dat een wederopstanding alleen mogelijk is via de herstelwerkzaamheden van de Biechtstoel. Want daar bekeert men zich, daar worden de zonden vergeven en daar ontvangt men de Heiligmakende Genade terug waardoor de Heilige Geest in ons opgaat als in een Tempel. Zo alleen kan de Kerk in het Westen opnieuw verrijzen.