zondag 6 januari 2019

Overweging bij het hoogfeest van Driekoningen

Uit het verhaal van de drie Wijzen uit het Oosten, zijn prachtige dingen te overdenken. Je kunt niet alleen stellen dat het alleen maar wijst op de roeping van de heidenen die dan later in de Kerk worden opgenomen: het gaat veel verder dan dat. Men kan ook stellen dat de Wijzen echt wijs waren, doordat ze eerder de droom van Godswege op juiste waarde wisten te schatten en niet meer terugkeerden naar Herodes, de sluwe machthebber die het zelfs waagde later een kindermoord op touw te zetten in Bethlehem en omstreken. Men kan stellen dat die heidense koningen bijzonder wijs waren, juist door hun nederigheid en dat zij Christus erkenden als Koning door Hem o.a. goud aan te bieden. Deze heidense koningen laten ons zien, dat wie de zonde de deur uitdoet (sterrenwichelarij) - bij de Heer werkelijk welkom is.
Maar tegenwoordig leven er heidenen die geen goud, wierook en mirre komen aanbieden aan onze Heer, maar ze komen hun wereldse agenda's aanbieden die zij door middel van maatschappelijke dwang doorgevoerd willen zien in de Kerk. Maar dat kan natuurlijk niet. Wie iemand een uitnodiging stuurt, stuurt deze niet terug met de eigen voorwaarden. Zulke mensen zijn niet echt erop uit om deel te hebben aan het feest dat door de Hemelse Gastheer wordt aangeboden, laat staan dat ze erop uit zijn zich te bekeren. Het kan al helemaal niet zo zijn dat anti-religieuze dictaten worden geaccepteerd. Wie wil komen, doet dat natuurlijk op de Kerkelijke voorwaarden, en niet andersom. En wie dat niet prettig vindt, kan nog een andere genootschap uitkiezen. 

Die voorwaarden zijn niet moeilijk: iedereen is uitgenodigd de persoonlijke zonde de deur uit te doen. En als men daar moeite mee heeft, dan hebben we daar ook nog eens een prachtig Sacrament voor: het Sacrament voor Boete en Verzoening. 

Neem uw deugden dus mee: want dat is de Heer welgevallig. 
Zulke mensen zal Hij altijd belonen met het goede.