woensdag 19 december 2018

Het gevaar van wishful-thinking statistiek

Onze Heer Jesus Christus begon met twaalf mannen in het Joodse Land. Dit is uitgegroeid tot een wereldkerk van in totaal zo'n 1,2 miljard gelovigen. In sommige delen van de wereld is de groei van het aantal katholieke Christenen enorm, zoals in China, waar per jaar 3000 nieuwe gelovigen kunnen worden verwelkomt. In Nederland zijn er dit jaar 147 nieuwe katholieken bijgeschreven. 

Het is wel opvallend dat in het bericht op de Nederlandse teletekst (zoals hiernaast) nooit iets genoemd wordt over de wonderdadige groei van gelovigen in de Wereldkerk. Altijd neemt men de maatstaf dat ontkerkelijking in Nederland gebeurt, en dus wordt er vanuit atheïstische hoek steevast gejuicht als de Boot van Petrus zinkende is. Ze zien echter niet in dat door de Nederlandse vorm van statistiek bedrijven dit alleen onder bepaalde omstandigheden in ons land geldt. Dat iemand "zich tot een kerkgenootschap rekent", zoals het NOS-bericht laat zien, zegt in feite niets, want er zijn genoeg mensen die na jarenlange terugval plotseling weer de overstap naar de Katholieke Kerk maken en zijn teruggekeerd. Zij rekenen zich wel degelijk tot de Katholieke Kerk. Maar die cijfers zie je dan vervolgens niet in het berichtje van NOS-teletekst terug. We moeten daarom oppassen dat we niet in een soort van wishful-thinking statistiek belanden, waar de vijanden de gelovigen zand in de ogen kunnen strooien, door constant negatieve berichtgeving over de Kerk rond te bazuinen.

Statistiek heeft het nadeel iets te beschrijven op de plaats waar je aan het kijken bent, en niet waar je niet aan het kijken bent. Zo is er een behoorlijke groei bij de Traditionele Katholieken, waar veel roepingen en jonge gezinnen samenkomen. Dat geldt zowel voor de Traditionele kloosterorden als de priesterbroederschappen. Daar waar een zuivere orthodoxe manier van leven wordt nagestreefd en geen compromissen met het H.Geloof worden gemaakt, daar vind je ook veel roepingen en groei. Dat geldt zowel voor de Katholieke Kerk als de protestante kerken. Waar men water bij de wijn heeft gedaan, daar zie je ook niet zoveel groei plaatsvinden, en als het heel erg is gesteld met de orthodoxie, dan zie je een afsterven van de gemeenschap plaatsvinden. Ga je alleen op die plaats vervolgens je statistiek erop los laten, dan kan al gauw een vertekend beeld van het geheel ontstaan. Het is opvallend dat de NOS en het CBS nooit de groeicijfers van deze Traditionalisten naar voren brengen, en dat terwijl deze cijfers onweerlegbaar zijn.

Statistiek kan zijn voordelen hebben, mits men maar een volledig onderzoek doet. Maar die ben ik nog niet in de afgelopen jaren in het nieuws tegengekomen. Je kunt je afvragen of we daarom maar beter kunnen ophouden met dit soort "onderzoek" en dat wij ons meer richten op het gebed, het Rozenkransgebed en het in de juiste gesteltenis ontvangen van de H.Sacramenten. 

Laten we daarom via onze gebeden onze Heer om hulp vragen. Dat zet meer zoden aan de dijk dan naar de negativistische statistieken van het CBS en de berichten van de NOS te kijken.