vrijdag 14 december 2018

Dagelijks gebed voor Ondergrondse Kerk China

Er zou een verdrag tussen de H.Stoel en de Chinese machthebbers zijn opgesteld waarvan langzamerhand maar zeker sommige details naar buiten zijn gekomen. Het verdrag is niet openbaar gemaakt, dus de volledige tekst is ons niet bekend. Maar wát naar buiten komt is nou niet bepaald hoopgevend: er zijn Rome-getrouwe bisschoppen gevraagd om hun plaats in te laten nemen door  bisschoppen die lid zijn van de z.g. Patriottische Kerk en die nota bene geëxcommuniceerd zijn. De Patriottische Kerk is een door de Chinese machthebbers ingesteld instituut dat volledige controle over de Kerk geeft. Deze controle gaat zover, dat - volgens sommige berichten - de priesters niet alles durven te zeggen wat het Evangelie hun vraagt te doen, en ook zijn de Chinese gelovigen erg bang om een priester in vertrouwen te nemen. De reden is dat de Chinese machthebbers willen dat de priesters gelovigen rapporteren, en je kunt dan afvragen hoeveel vrijheid er precies is afgenomen en dat je nog echt Kerk kunt zijn. 

De Chinese machthebbers gaan er kennelijk voor om volledige controle te krijgen, dus ook over het overgeleverde geloofsgoed. Mocht het komen tot een overname van de Ondergrondse Kerk door de Patriottische Kerk, dan rest de gelovigen van de Ondergrondse Kerk misschien nog maar één ding; en dat is om geen compromissen te maken met het Katholiek Geloof. Een volledige controle door de communistische partij in dat land in de Kerk kan dan immers niet plaatsvinden. Dit zal ongetwijfeld leiden tot zware repressie, vervolging en zelfs martelaarschap. Maar de Chinese Katholieken hebben al laten weten dit te willen accepteren.

Er moet verder nog gezegd worden dat - wat intussen is uitgelekt - dit verdrag tussen de H.Stoel en China, een verschrikkelijk concept is dat zeer grote gevolgen kan hebben, ook voor andere landen die uit het Chinese voorbeeld zullen leren om ook "eigen bisschoppen" naar voren te schuiven en Rome daarmee onder druk te zetten. Als we denken aan de Investituurstrijd, is dit verdrag het meest slechte wat men heeft kunnen produceren, en je kunt je afvragen wie het in Vaticaanstad precies in zijn hoofd gehaald heeft een dergelijk verdrag goed te keuren. Dit verdrag kan voor de toekomst ook in andere landen verschrikkelijke gevolgen hebben, waarbij een toekomstige Investituurstrijd niet is uitgesloten. Waar de staat zich bemoeit met de benoeming van bisschoppen door even op eigen gezag de Scheiding tussen Kerk en Staat op te heffen, daar krijg je ook te maken met de zonden van Simonie en Nicolaïsme. Je kunt hopen en bidden dat ons deze gruwelen echt bespaard mogen worden.

Vandaar een dringend oproep tot gebed en gebedsintenties voor de Ondergrondse Kerk in China, waar dagelijks berichten binnendruppelen van arrestaties van Rome-getrouwe Katholieken. De ondergrondse kerkleden hebben al laten weten gezworen te hebben niet te willen buigen voor de communistische machthebbers. 

Post Scriptum: De foto op deze site is een urn waar de resten van een Ondergrondse bisschop worden bewaard en die van de autoriteiten geen fatsoenlijke begrafenis mocht krijgen, bang als men was dat dit een bedevaartsoord zou worden.