zondag 30 december 2018

Feest H.Familie - Jesus in de Tempel

Wie het verhaal over de H.Familie leest in het Evangelie van deze zondag, zal toch iets vreemds hebben opgemerkt. Want hoe kan het dat zowel de H.Maagd Maria als de H.Josef niet in de gaten hadden dat Jesus niet bij hun was? Volgens het Bijbelcommentaar van Nicolaas van Lyra heeft dat te maken met het feit dat in die dagen de Joden - die van Judea kwamen om naar de Tempel in Jerusalem te gaan - in gescheiden groepen weer terugkeerden. Dus mannen bij mannen, en vrouwen bij vrouwen. De kinderen konden bij de ene of bij de andere groep aanwezig zijn. 

Maar bij het einde van de reis zullen de beide ouders opeens beseft hebben dat Jesus niet aanwezig was. Dus de H.Josef meende dat Jesus bij Maria was, terwijl Maria dacht dat Jesus met de H.Josef meereisde. Maar toen bleek dat Hij niet bij een van beide ouders was meegekomen, moest de gehele weg teruggezocht worden, wat uiteindelijk drie dagen in beslag heeft genomen. Uiteindelijk wordt Jesus in de Tempel in Jerusalem teruggevonden.

Maar er is in dit stukje Evangelie nog meer te halen: toen onze Heer Jesus Christus 12 jaar oud was, moet de H.Josef nog geleefd hebben. Later in het Evangelie lezen wij niets meer over hem en lezen wij alleen nog over zijn Heilige Moeder: mogelijk is de H.Josef dan al overleden. 
Verder werd een jongen die jonger was dan 12 jaar oud, nog niet beschouwd als een "zoon der Wet", zodat Hij aan de voorschriften van de Wet was gebonden. Wanneer een Joodse jongen een "zoon der Wet" wordt, dan doet hij zijn Bar Mitzvah. Hij leest dan in de Synagoge een deel van de Wet voor met een jatje in de hand om de tekst in de Schriftrollen aan te wijzen. Een Joodse jongen moet tegenwoordig aardig wat studeren om deze teksten te kunnen voorlezen en er is een behoorlijke voorbereidingstijd voor nodig. Ongetwijfeld zal Onze Heer de Wet in die dagen ook hebben vervuld, want we lezen immers dat Hij op de achtste dag zelf de Besnijdenis ontvangen heeft (zie Lucas 2;21). Het zou ondenkbaar zijn als niet alles werd nagekomen volgens de Wet van Moses.

Vraag is wat nu het antwoord van Jesus betekent op het moment dat de H.Maagd en de H.Josef Hem in de Tempel aantreffen. "Waarom hebt gij Mij gezocht? Wist gij dan niet, dat Ik in het Huis van mijn Vader moet zijn?" Volgens een bijbelcommentator wilde de Heer zeggen dat niet de H.Josef zijn vader was, maar dat God zijn Vader was. Dat de H.Maagd en de H.Josef dit niet begrepen, heeft dan te maken met het feit dat zij nog niet wisten, waarom de Hemelse Vader dit eerste openbaar optreden van Jesus reeds nu al gewild had. 

Tussen de 12e levensjaar en de 30ste levensjaar wordt het stil rond Jesus. Maar na de gevangenneming en de dood van Johannes de Doper begint de Heer in zijn volle kracht aan de verkondiging van het Evangelie dat wij tegenwoordig in de H.Schrift kunnen terugvinden. 

Lezingen: Ecclesiasticus (Sirach) 3;2-6. 12-14. Tussenzang: Psalm 128(127) 1-2, 3, 4-5. Tweede lezing: Kol. 3;12-21 Alleluia: Kol 3; 15a en 16a. Evangelie Lucas 2;41-52.