zaterdag 20 oktober 2018

Eigen interpretaties

Vandaag kom je nog steeds mensen tegen die de H.Schrift naar hun hand willen zetten door hun eigen interpretaties als enige juiste naar voren te schuiven. Helaas werkt de H.Schrift niet zo en er wordt in de Schrift juist gewaarschuwd om geen eigen interpretaties te gebruiken (vgl: 2 Petrus 3;15-16). 
Ook kan het gebeuren dat men een verkeerde interpretatie of voorstelling heeft van 'macht' en dat een verzoek aan een Vorst voldoende is om die macht of plaats te verkrijgen. En als wij in deze wereld rondkijken dan wordt 'macht' niet zelden gezien als een middel om te heersen, en zeker niet om te dienen. In sommige gevallen loopt dit volledig uit de hand, zoals je dat ziet bij dictaturen, waar mensen zonder enige verdenking plotseling opgepakt en voor jarenlang in de gevangenis worden opgesloten. Hun enige 'misdaad' was dan hun afkomst, de politieke groepering waar men deel van uitmaakte, hun religie, of omdat men simpel kritiek had op de regering... 

Jesus waarschuwt ons dat het in Zijn Kerk niet zo mag zijn dat men over de ander heerst. De Apostelen moeten niet gediend willen worden, maar dienaars van allen zijn. We lezen dit in de 29ste zondag door het jaar, waar de moeder van Jacobus en Johannes (de zonen van Zebedeüs) tracht een hoge plaats in het Koninkrijk voor haar zonen te verkrijgen (zie: Marcus 10;35-45). Natuurlijk werkt dat niet (ook niet op Aarde) en de Heer legt uit dat dit alleen gegeven is aan hen die het waardig zijn. Jesus kon deze plaatsen niet naar willekeur weggeven, maar slechts aan hen, die waardig waren, namelijk door de genade hun geschonken, en ook door hun medewerking aan die genade. Verder vermaant Jesus de Apostelen, dat ze hun toevertrouwde gezag, met nederigheid en zachtmoedigheid moesten uitoefenen. Dus zeker niet op de manier die wij in de politieke wereld zien waar heersers macht uitoefenen en met ijzeren vuist regeren. Want zo mag het dus niet zijn in de Kerk van Christus. 

Eigen interpretaties over macht en Schrift lopen heel vaak op niets uit. Voor een juiste interpretatie hebben we Onze Heer, zijn Kerk nodig. Wie een eigen weg inslaat verdwaalt binnen de kortste keren.

29ste Zondag door het Jaar. Eerste lezing : Jes.53,10‑11. Tussenzang: ps.33,4‑5.18‑20.22. Tweede lezing: Hebr.4,14‑16. Evangelie: Mc.10,35‑45 of 42‑45. Kleur: Groen.