vrijdag 26 oktober 2018

Divinum Officium - Latijns Getijdengebed

In een zoektocht op het op het internet viel een site op waar het Latijnse Getijdengebed was te vinden van vóór het Tweede Vaticaans Concilie. De priesters die de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie opdragen, alsmede de religieuzen kunnen dus nu vanaf deze site de getijden bidden die is toegestaan in het Pauselijk document Summorum Pontificum van Paus Benedictus XVI. Behalve de kerkelijke kalender die nu gebruikt wordt, is ook het Calendarium afgedrukt dat bij dit getijdengebed hoort. Hierdoor volgt men de tijden en heiligen van dit Getijdengebed. Het internet is vooral handig voor diegenen die niet in het bezit zijn van dit boek.

De link voor het Latijns Getijdengebed vindt men in de rechter-menubalk van deze site, bovenaan. Men komt dan op een algemene pagina terecht waar een verdere keuze kan worden gemaakt. Naast het Latijn kunnen ook voor verschillende vertalingen worden gekozen, vooral bedoeld voor hen die het Latijn wat minder machtig zijn. Er is helaas geen Nederlandse vertaling beschikbaar. 

Hoewel in 1990 het Nederlandstalig Getijdenboek is uitgekomen en goedgekeurd en de 'plussen' werden genoemd, viel het de gelovigen op dat het gebruik van het Latijn op een 'tweede plaats' werd gezet. Het Tweede Vaticaans Concilie wilde uitdrukkelijk dat het Latijn in de ritussen bewaard zou blijven (Sacrosanctum Concilium, hoofdstuk 1, nr: 36) Maar van een echte 'bewaring' bleek geen sprake: eerder werd het Latijn zodanig uit de ritussen verbannen, dat het Latijn vrijwel nergens meer in de H.Mis voorkwam. En dat is toch niet de wil van het Concilie geweest. In het nieuwe Nederlandstalig Getijdenboek bijvoorbeeld komt het Latijn nog nauwelijks voor. 

Maar gelukkig hebben we nog het internet waar het Getijdengebed is te bidden. Het huidige Nederlandstalige Getijdengebed vindt men op de website van de Tiltenberg. Zie daarvoor de link hier beneden. Let wel: je komt niet zomaar op de site van de Tiltenberg: daarvoor moet eerst een account worden aangemaakt, waarna men kan inloggen.