zondag 30 september 2018

We moeten radicaal de zonde de deur wijzen

Het Evangelie van de zondag op 30 september 2018 laat aan duidelijkheid niets te wensen over. De Heer heeft zelf gezegd dat wij, mensen, de moeite moeten doen om alles wat ergernis veroorzaakt in onszelf radicaal de deur te wijzen. In beeldende taal wordt er dan gesproken over het 'afhakken van je hand' en het 'uitrukken van je oog' als die de bron tot ergernis zou zijn. Hij zegt dit tegen ons allen, dus zowel de lekengelovigen als de priesters dienen een zo zuiver mogelijk leven te leiden. Compromissen met het kwade is uitgesloten. Wie deze compromissen wél sluit, is mogelijk op weg naar zijn eigen ondergang, zoals de Heer ons in zijn rede aan ons meedeelt (Marcus 9;38-43 en 45. 47-48)

In sommige Islamitische landen worden de handen van dieven letterlijk afgehakt, maar dat bedoelde Jesus niet. Hij wilde dat wij radicaal de wortels van het kwaad zouden doorsnijden en uit de wetenschap is inmiddels al gebleken dat een volledige onthouding gemakkelijker is vol te houden dan als men zou toegeven. Zou je toegeven, dan  maak je het voor je zelf steeds moeilijker. Daarom is verruiming van het celibaat geen optie en leidt juist tot meer schandalen in de Kerk. We hebben dat al gezien bij de priesters in de RK-Kerk die het celibaat een schop hebben gegeven: zij vervallen juist van de ene zonde in de andere: van sommigen zou je zelfs van een seksueel roofdier kunnen spreken; zo als het uit de hand gelopen is bij een aantal van deze hoge prelaten in de Verenigde Staten onlangs. 

De enige oplossing die ons echt gelukkig maakt, is een volledige afsterving van de wereld en zijn verderfelijke genoegens. Wie het kwade, de zonde immers binnenlaat, wordt slaaf van de zonde, en hij kan op eigen kracht het kwaad en de zonde in zijn leven juist niet meer de deur wijzen. Satan, de gevallen engel, weet dat ook heel goed. Daarom wordt de mens tot verleidingen aangezet in de hoop dat hij zou toegeven. Staat eenmaal de deur op een kier, dan is het slechts een kwestie van wachten op het moment dat de deur helemaal open wordt gezet. Die kans mogen wij de Tegenstander niet geven. Gelukkig hoeven we dat afsterven niet alleen te doen: we hebben daarvoor twee prachtige Sacramenten die onze Heer zelf heeft ingesteld, te weten: de H.Eucharistie en het Sacrament van de Biecht.

De enige oplossing is dus: het kwade radicaal de deur wijzen en dit blijvend doen.