zaterdag 25 augustus 2018

Jesus het Levende Brood - 21ste zondag door het Jaar

De leerlingen hebben de woorden van Jesus heel goed verstaan als Hij zegt: "Wie mijn Vlees eet en mijn Bloed drinkt, heeft eeuwig leven, en Ik zal hem op de jongste dag doen verrijzen". In het Jodendom was het volgens de Wet van Moses verboden om bloed van een dier te drinken, en zij kunnen niet aanvaarden dat Jesus zelf de opdracht geeft om zijn Vlees en Bloed te nuttigen (zie ook Leviticus 17;10-14). Dit is voor de Joodse leerlingen dermate schokkend, dat een groot aantal het gezelschap verliet. 

Maar dit zal niet de laatste keer zijn dat er leerlingen zijn gezelschap zouden verlaten: ook bij het ontstaan van de Reformatie in de 16de eeuw zien we hetzelfde. Men kan niet aanvaarden dat de Heer gevraagd heeft letterlijk zijn Lichaam en Bloed te drinken. De leerlingen morden daarover door te zeggen: "deze taal stuit tegen de borst!" Een duidelijk bewijs dat Jesus geen symbolen gebruikte, maar iedereen vroeg dit letterlijk op te vatten. Anders verlaat je immers gechoqueerd als men was, zijn gezelschap niet. De Heer zegt als eindconclusie dat het afwijzen van zijn woorden te maken heeft met een "gebrek aan geloof". En inderdaad, als je goed nagaat wat precies de reden is waarom deze woorden van Jesus - tot op de dag van vandaag - niet worden geaccepteerd, dan heeft dit inderdaad te maken met een gebrek aan geloof. En wie beweert dat de woorden van Jesus over de Eucharistie symbolisch moet worden opgevat (zoals Zwingli foutief beweerde), heeft duidelijk ook een gebrek aan geloof.

De enige groep die niet weggaat van Jesus - als Hij vraagt: "wilt gij soms ook weggaan?" - zijn de Apostelen. De Apostel Petrus begrijpt ook niet meteen alle woorden die de Heer zegt, maar dan neemt hij wel een hele wijze beslissing: "Heer, naar wie zouden we dan gaan? We weten dat Gij woorden hebt van eeuwig leven. Wij geloven en weten: Gij zijt de Heilige Gods" (Joh 6;68-69) En zo moet het ook voor ons Christenen van de Katholieke Kerk zijn: "Gij hebt woorden van eeuwig leven. Wij geloven en weten: Gij zijt de Heilige Gods. Dus naar wie zouden wij dan gaan Heer?"

Lezingen van de zondag
1e lezing: Joz.24,1-2a.15-18b 2e lezing: Ef.5,21-32 Evangelie: Joh.6,60-69