vrijdag 31 augustus 2018

De lange tenen van politiek-correcte politici

Een rel in België, waar op zondag tijdens de H.Eucharistieviering op de 21ste zondag door het Jaar de brief van de H.Apostel Paulus werd voorgelezen (Efeziërs 5;21). De Vlaamse minister van Media, Sven Gatz, vond de lezing "vrouwonvriendelijk" wegens de enkele zin (zonder context erbij) die luidde: "Gij vrouwen weest onderdanig aan uw mannen, zoals aan de Heer". Het uit de context halen van één enkele zin is natuurlijk geen slimme zet van een minister van Media. Je zou bijvoorbeeld als politicus eens de hele brief van de Apostel Paulus kunnen gaan lezen om zo te voorkomen dat je je eigen interpretaties naar voren schuift inplaats van de bedoelingen die de Gewijde Schrijver had te ondergraven.

Ten eerste begint de H.Apostel Paulus in Ef.5 in vers 1 met de woorden: "Weest elkander onderdanig in de vreze van Christus." Maar dan horen we van minister Gatz opeens niet dat dit fout is. Wel zegt hij dit als de "vrouw" wordt genoemd! In Ef.6 vers 1 gaat de H.Apostel Paulus verder door te zeggen: "Gij kinderen, weest gehoorzaam aan uw ouders in de Heer; want dit is uw plicht." De reden daarvoor is gegeven in vers 2: "Eert uw vader en uw moeder". Maar ook hier zwijgt minister Gatz opeens over "kind-onvriendelijke teksten". Maar hij reageert wél natuurlijk bij de "vrouw". Ja, dan is het onvriendelijk hoor! En ja, Oei: ook de Heilige Apostel Petrus (1Petrus3;1) zegt over vrouwen hetzelfde als bij de H.Paulus, maar ook dan zwijgt minister Sven Gatz in alle talen over de Petrus-brief. En dan kan het wél minister Gatz? Het vermoeden begint nu duidelijk te worden dat de minister alleen die enkele zin van de H.Apostel Paulus heeft gehoord, zonder te weten wat die context nu precies was en zonder de H.Schrift überhaupt te kennen.

En nee, geachte minister, deze teksten zijn niet bedoeld om vrouwen te onderdrukken of ze tot slaaf te maken, zoals politiek-correcte politici en anderen niet-ingewijden ons willen laten geloven, want het gaat hier over de liefde tussen man en vrouw in betrekking tot Christus en zijn Kerk. Bovendien was Christus onze Heer zijn ouders zelf onderdanig en gehoorzaamde Hij zijn Heilige Moeder en de H.Joseph in alles (vergelijk Lucas 2;51). Zoals de Heer zelf laat zien is onderdanigheid geen zonde, maar een deugd. 
Verder is uit de H.Schrift overduidelijk aan te tonen dat een hiërarchisch systeem in de Kerk door onze Heer is ingesteld en gewild en dat wij elkaar dus de onderdanigheid moeten betonen en dat wij dus ook onderdanig moeten zijn aan Christus (zowel de man als de vrouw). Dat is niet om iemand te vernederen, maar omdat iedereen in het Mystieke Lichaam nu eenmaal een bepaalde functie (en wijding) heeft die een ander níet heeft. Een bisschop staat nu eenmaal hoger dan een parochiepriester of een diaken: ook zij zijn onderdanig aan hun bisschoppen en de bisschoppen weer aan de Paus. Dat is altijd zo geweest. Ook de Apostel Paulus is onderdanig geweest aan Christus tijdens zijn leven op aarde. 

Wie dus met zijn bril uit de 21ste eeuw de tekst gaat her-interpreteren - zoals minister Sven Gatz doet - komt dus altijd met een valse conclusie naar buiten lopen. Misschien moet hij zijn eigen medewerkers op het Departement eens vragen wie hoger staat in de hiërarchie: hij als minister of de medewerker. Eens kijken of die medewerker zich ook opeens "medewerker-onvriendelijk" behandeld voelt!