zaterdag 28 juli 2018

Weg uit de Catacomben - naar buiten

In de vroege periode van het Katholiek Christendom waren de Romeinen heel lang gedwongen om letterlijk ondergronds te leven. Deze ondergrondse periode zou niet de laatste in de geschiedenis zijn, want ook in andere tijden en in andere landen moest soms letterlijk worden ondergedoken. Zowel in de tijd van de Reformatie als in de tijd van het Communisme en het Nationaal Socialisme was het Geloof immers gevaarlijk en wie in de handen van de overheid terecht kwam, was immers zijn leven niet zeker.

In onze tijd zijn de Reformatie, het Communisme en het Nationaal Socialisme in verval geraakt, maar dit geldt niet voor de methoden om het de Westerse Christenen van de Katholieke Kerk lastig te maken. In Nederland is het decennia lang een gewoonte van bepaalde kranten geweest om elke brief van een Katholieke gelovige niet te publiceren. Dat gebeurde vele tientallen keren, ook als je om wederhoor vroeg. Van alles is toen geprobeerd om de Katholieke standpunten duidelijk te maken, maar dat stuitte tegen de onwil van de krantenredacties die deze brieven niet wilden plaatsen. Het gevolg was dat de krantenlezer een zeer eenzijdig dan wel een vals beeld over de Kerk kreeg. Voor de Katholieken was de situatie toen duidelijk: terug de Catacomben in.

Deze situatie is vandaag gelukkig dramatisch veranderd sinds de uitvinding van het internet en de social media. Maar wie dacht het Geloof in eenvoud kenbaar te maken aan de wereld, komt weer bedrogen uit. Wie het in de social media via Twitter voor God en zijn Kerk durft op te nemen, wordt gegarandeerd belaagd door hele horden ongelovigen, mensen die dwepen met de wetenschap (maar uit hun reacties blijkt weer dat zijzelf nooit enige wetenschappelijke opleiding hebben genoten), je krijgt te maken met boze gnostici, je krijgt te maken met wereldverbeteraars die het niet leuk vinden dat je een Katholiek geluid laat horen, en sommigen proberen je het vuur aan de schenen te leggen. Er zijn er zelfs bij die vinden dat de wetten van de natuur zichzelf hebben geschapen, al hoor je het ze niet direct zeggen, maar denken doen ze het misschien wel. Dit naar aanleiding van de grote droogteperiode die gedurende de afgelopen weken in Nederland en daarbuiten heeft plaatsgevonden. Daarop hebben de priesters, de religieuzen en de leken van de RK-Kerk God gevraagd om regen te sturen (wat in sommige plaatsen daadwerkelijk heeft plaatsgevonden). Maar er bestaan van die Twitteraars  die vinden dat regenwater uit de hemel vanzelf wel naar beneden komt, zonder enige interactie met het Opperwezen. 

Helaas, helaas. Vooral dat laatste is een misvatting van behoorlijke proporties: in het Eerste Boek Koningen, hoofdstuk 17, lezen we hoe de Heer via de Profeet Elia de afgoderij van Israël bestraft met een droogteperiode van maar liefst drie jaar en zes maanden (zie ook Lukas 4;25). Dit leidde uiteindelijk tot een grote hongersnood in het hele land. In de tussentijd verborg de Profeet Elia zich in het dal Kerit tegenover de Jordaan. Alleen de Profeet werd op het Woord van de Heer gespijzigd en van water voorzien. Het zou daarom nogal dom zijn om de Heer des Hemels uit te dagen en te beweren dat Hij geen macht over de elementen zou bezitten, en dat die elementen zelf Heer over zichzelf zouden zijn. Wie dat beweert moet zich afvragen of men niet lijdt aan geestelijke verblindheid, waarvan je maar hoopt en bidt dat de Heer des Hemels ook voor deze mensen zijn oneindige goedheid en barmhartigheid wil betonen. 

Regenwater komt niet zomaar vanzelf naar beneden. Er zijn genoeg landen in de wereld die heel wat jaren ervaring hebben met grote droogteperiodes. Wie denkt dat hemelwater vanzelf wel naar beneden valt moet maar kijken in de Sahara-woestijn. Misschien gaat dan een licht op.