zondag 8 juli 2018

De Heilige Martelaren van Gorcum

Op 9 juli vieren wij het feest van de H.Martelaren van Gorcum. Zowel in de H.Mis als het Getijdengebed worden deze martelaren voor het Geloof, de H.Eucharistie en het gezag van de Paus herdacht in Nederland en Vlaanderen. Op de foto: het Reliekschrijn met daarin de relieken van de martelaren gefotografeerd in de Sint Nicolaaskerk te Brussel.  Een uitgebreide historie vindt men op de wikipedia

Op 9 juli 1572 werden bij Brielle negentien priesters en kloosterlingen, voor het merendeel inwoners van Gorcum (Gorinchem) gedood vanwege hun getuigenis omtrent de Werkelijke Tegenwoordigheid van het Lichaam van Christus in de Eucharistie en omtrent het gezag van de Paus als zichtbaar hoofd van de Kerk. Het waren Pastoor Lenaert (Leonardus) Veghel, zijn kapelaan Claes (Nicolaas) Poppel, de priester Govaerd van Duynen, alsmede de Gardiaan van de Franciscanen Claes (Nicolaas) Pieck met tien medebroeders: de paters Jeroen (Hieronymus) van Weert, Dirk (Theodorus) van der Eem (of van Emden), Nicasius van Heeze, Willehad de Deen, Govaerd van Melver, Antoon van Weert, Antoon van Hoornaar, Frans Roy en de broeders Pieter van Assche en Cornelis van Wijck, en de Augustijner Kanunnik Jan van Oisterwijk. 

Na hun arrestatie werden aan hun gezelschap toegevoegd: de Dominicaan Jan van Keulen, Pastoor te Hoornaar, de Norbertijn Adriaan van Hilvarenbeek en Jaak Lacops die respectievelijk Pastoor en Kapelaan waren te Monster, en Pastoor Andries Wouters van Heinenoord.

Ten prooi aan bespotting en mishandeling hielden zij moedig stand. Ten slotte werden zij door ophanging om het leven gebracht. Om hun geloof met ere in de geschiedenis van de Kerk van Nederland vermeld, werden zij in 1867 door Paus Pius IX heilig verklaard. Gedeelten van hun relieken worden in Brielle en Gorinchem bewaard. (uit: Nederlandstalig Brevier)

H.Martelaren van Gorcum, bidt voor ons!