maandag 21 mei 2018

Tweede Pinksterdag - Maria Moeder van de Kerk

Het zou kunnen dat de gelovigen in de Katholieke Kerk het niet hebben meegekregen, maar vanaf vandaag 21 mei 2018 wordt Tweede Pinksterdag in de hele Kerk gevierd als een verplichte Gedachtenis van "Maria Moeder van de Kerk."

Ten gevolge van een beslissing van Paus Franciscus en het decreet van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Regeling van de Sacramenten (11 februari 2018) wordt voortaan op de maandag na het hoogfeest van Pinksteren gevierd als de verplichte gedachtenis van de Heilige Maagd Maria, Moeder van de Kerk. Het misformulier vindt men in het Altaarmissaal voor de Nederlandse Kerkprovincie onder de titel "Ter ere van de Heilige Maagd Maria, Moeder van de Kerk" bij de votiefmissen (Formulier 8b) op pagina 1279-1282. Op deze dag blijven de lofzang Gloria in Excelsis alsook het Credo achterwege. 

Deze verplichte gedachtenis heeft ook zijn eigen lezingen en deze gedachtenis heeft ook gevolgen voor het Getijdengebed. Er kwamen opmerkingen over de vraag hoe verplicht deze gedachtenis precies was. De Notificatio afkomstig van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst liet weten dat men voorrang diende te geven aan deze verplichte gedachtenis, dus ook als deze verplichte gedachtenis zou samenvallen met een andere gedachtenis: in dat geval gaat de verplichte gedachtenis Maria Moeder van de Kerk voor. De teksten zijn toegevoegd bij het decreet, inclusief de lezingen, die als eigen moeten worden beschouwd, omdat ze het mysterie van het geestelijk moederschap illustreren. 

Het zal voor de parochies even wennen zijn, maar we kunnen aannemen dat volgend jaar op Tweede Pinksterdag het minder als een verrassing uit de lucht zal vallen dan nu het geval is. Vervelend aspect is evenwel dat de gelovigen later een nieuw missaal zouden moeten aanschaffen om de lezingen mee te lezen en het Misformulier vanaf het begin te volgen. Maar misschien kunnen binnenkort bijlagen worden uitgegeven of gemaakt waardoor het volgen van deze verplichte gedachtenis een stukje eenvoudiger gaat.