Een grappige titel niet? Ware het niet dat er binnen de kerkelijke muren ook mensen rondlopen die proberen zand in de ogen van de gelovigen te strooien. Althans, zo begint het er soms toch op te lijken, want onlangs heeft iemand gesteld dat het begrip Transsubstantiatie "geen geloofspunt" is en afkomstig uit de Middeleeuwen. Het is niet uit te sluiten dat dit met een bepaalde en zekere bedoeling gezegd is, want ga je uit van het begrip Transsubstantiatie, dan kom je vanzelf op wezensverandering. De minder goed geïnformeerde katholieke leek denkt dan al heel gauw in de trant van: dan is de rest ook geen geloofspunt. Maar dit is juist de zorgvuldig aangelegde valkuil.
Het klopt dat het begrip Transsubstantiatie geen geloofspunt is, maar de wezensverandering van brood en wijn in het Lichaam en Bloed des Heren, is wél een geloofspunt! En dat zeggen deze personen er maar gemakshalve niet bij, waardoor gelovigen veel gemakkelijker kunnen worden verleid tot het volgen van een leugenachtige leer. Volgens het Concilie van Trente wordt deze wezensverandering het best uitgedrukt in het begrip: Transsubstantiatie.
Nu hebben er in de jaren zestig van de vorige eeuw een aantal theologen wel getracht om het woord Transsubstantiatie uit te drukken in verschillende nieuwe woorden, zoals Transfinalisatie en Transsignificatie. Maar deze pogingen en vele anderen konden het geloofspunt van de Eucharistie minder goed beschrijven. Bovendien is het Concilie van Trente nogal duidelijk in zijn uitspraken: wie zelfs durft te beweren dat na de consecratiewoorden de hostie alleen een teken zou inhouden, wordt met een anathema sit (ban) bestraft.
We houden ons daarom maar gewoon aan het begrip Transsubstantiatie, zoals iedere katholiek dat in zijn of haar Catechismus geleerd heeft. Pas dus op voor lieden die rare verhalen over de H.Eucharistie komen rondbazuinen en die mogelijk gelovigen op een dwaalspoor willen brengen. Zelf weten ze natuurlijk heel goed hoe het verhaal in elkaar steekt, maar het is voor leken een stuk moeilijker, aangezien de vorming soms te wensen overlaat en daarom is dit stukje ook bedoeld: als waarschuwing.