zondag 20 mei 2018

De zeven gaven van de H.Geest

De zeven gaven van de H.Geest die wij in het H.Vormsel ontvangen zijn de volgende: Wijsheid, Verstand, Raad, Sterkte, Kennis, Vroomheid en Ontzag voor God. Voor hen die zich willen voorbereiden op het ontvangen van dit prachtige Sacrament kunnen dit artikel hieronder lezen. Er wordt in de Catechismus van de Katholieke Kerk ook op ingegaan, maar niet iedereen zal een Compendium of het CKK in huis hebben. Deze lijst is dus ook bruikbaar. 
Wie het H.Vormsel waardig wil ontvangen, moet dit doen in de goede gesteltenis, dat wil zeggen: in staat van heiligmakende genade, dus vrij zijn van doodzonden. Verder moet men de voornaamste waarheden van het Geloof kennen, en er toe naderen met eerbied en devotie. Het is daarom aan te raden om eerst het H.Sacrament van de Biecht te ontvangen en daarna pas het H.Vormsel. Houdt daar a.u.b wel rekening mee als u het H.Vormsel wilt ontvangen. Om de genade van het H.Vormsel te bewaren, moet de Christen veel bidden, goede werken doen, en leven volgens de wet van Jesus Christus, zonder menselijk opzicht. Het H.Vormsel drukt een merkteken in de ziel van de Christen, en kan daarom maar één keer ontvangen worden.

De gaven zelf.
Wat betekenen deze zeven gaven precies? De theoloog en specialist op het gebied van de Heilige Thomas van Aquino, Professor dr. Leo Elders SVD,  legt dat uit in zijn bijdragen in de EldersWiki. Hij zegt daarover het volgende:

Wijsheid en Verstand, hebben vooral betrekking op de deugden van Geloof, Hoop en Liefde. Het woord Wijsheid betekent een diepgaande kennis van de hoogste dingen en het overzien van het menselijk leven. Nu kunnen wij in dit leven God niet begrijpen, maar wèl kunnen wij aanvoelen hoe wonderschoon alles is wat Hij ons geopenbaard heeft: het geheim van het Goddelijk Leven, de Menswording van Christus, de uitverkiezing van Maria.

Verstand, helpt ons beter te beseffen wat tot ons Geloof behoort, dit te aanvaarden en als anderen het Geloof verkeerd voorstellen weten wij: dit is niet ons Geloof.

Sterkte, wordt ons gegeven om de sterkte te actualiseren, het Geloof te verdedigen, moeilijke taken te vervullen, vanuit onszelf initiatieven te nemen om het Geloof te verdedigen en het Evangelie te verkondigen, de Kerk en de Paus te beschermen tegen de vijanden van het Geloof, en in leed en moeilijkheden op God te blijven vertrouwen.

Raad, wordt ons gegeven om ons te helpen bij belangrijke beslissingen, waar wijzelf niet goed kunnen overzien wat we moeten doen. De Heilige Geest moet ons dan leiden en duidelijk maken door uiterlijke tekenen en ingevingen wat we moeten doen.

Godsvrucht (Vroomheid), maakt dat we met blijdschap onze godsdienstige plichten vervullen en blij zijn dat we mogen bidden. Deze gave helpt ons ook om trouw en goed te zijn voor onze ouders, familieleden, voor ouderen van dagen en spontaan aan te voelen waar we door onze bezoeken aan hen, goed kunnen doen.

Kennis (Wetenschap), doet ons de valse theorieën die tegen het Geloof ingaan onderscheiden. De dag van vandaag wemelt het in de media van deze verkeerde opvattingen. Bidden wij dan om de gave van deze Wetenschap. 

Ontzag voor God (Vreze des Heren), helpt ons alles te vermijden wat onze Christelijke hoop in de weg staat. Onze reis naar de Eeuwigheid is lang en soms gevaarlijk. Onze krachten zijn beperkt en de verleidingen om de juiste weg te verlaten zijn vele. Deze Gave staat ons bij om al wat hier gevaarlijk is te vermijden.