zondag 13 mei 2018

God is liefde, maar God is ook Waarheid

Overweging: De Heilige Apostel Johannes zegt in het Epistel van deze zondag dat God liefde is. Maar de liefde, die God is, is ook de Waarheid, zoals Christus zelf zegt in het Evangelie (Joh 17;11b-19). Men kan de liefde die God is dus niet loskoppelen van de Waarheid die Christus is. (Ik ben de Weg de Waarheid en het Leven).

Maar tegenwoordig lijkt het wel een sport te zijn in de Kerk om die liefde los te willen koppelen van de Waarheid, en die Waarheid voor te stellen als door mensen "verzonnen" lege "regeltjes" waar alleen "Farizeeërs" zich druk om maken. Maar wie de Waarheid van Christus loskoppelt van zijn liefde, streeft des te sneller naar de leugen. Men gaat dan zelf lege regeltjes maken waar niet aan getornd mag worden (alsof het hier dogma's betreffen) zoals onlangs sommige bisschoppen deden die de roze leugen in de Kerk wilden introduceren. Wie deze roze leugen accepteert valt des te sneller van de Waarheid af die Christus is. En de methode om de leugen als waarheid voor te stellen, werd al in het Paradijs uitgevoerd door de Tegenstander die doodleuk kwam vertellen dat de mens niet zou sterven als van de vrucht zou worden gegeten van de boom van kennis van goed en kwaad. 

Gelukkig bestaan er ook nog leken, priesters en andere gezagsdragers (en daar zijn zelfs kardinalen bij) die het wél opnemen voor de liefde die met de Waarheid verbonden is. Men kan het ook zo stellen: wie de Waarheid - die Christus is - niet heeft, heeft ook de liefde niet, want Waarheid is liefde.

De lezingen (Jaar B) van deze zondag: Handelingen 1;15-17. 20a. 20c-26. Tussenzang Psalm 103(102); 1-2. 11-12 en 19-20b. Tweede lezing: 1Joh 4;11-16 en Evangelie Johannes 17;11b-19).
Vandaag is ook in het bisdom Roermond in Maastricht de grote stadsprocessie ter ere van de Heilige Servatius, maar door het tegenvallende weer is de processie op het laatst helaas niet doorgegaan. De feestdag van Sint Servaas valt op 13 mei.