zondag 25 maart 2018

Palmzondag - onze Heer wordt nog steeds gekruisigd

We vieren vandaag Palmzondag, de blijde intocht van Jesus in Jeruzalem. Maar die blijde intocht zou gauw gaan veranderen in een drama zonder weerga. Jesus wordt immers later door Judas verraden, gevangen genomen, voor de Hoge Raad gedaagd, alwaar het schuldig wordt uitgesproken. De Stadhouder, Pontius Pilatus bekrachtigt dit (zij het met tegenzin) in een verschrikkelijk vonnis: de Romeinse geseling, bespotting, mishandeling en met de kruisiging. 

Maar is het tegenwoordig wel anders gesteld als je Christen bent?

Op 10 maart j.l. protesteerde een kleine groep jonge katholieken onder leiding van de heer Hugo Bos tegen de homoseksualisering van de openbare ruimte in Nijmegen. Er waren posters verschenen waarin twee mannen de zonde van Sodom aan het praktiseren waren. De heer Hugo Bos wilde met een kleine groep een tegengeluid laten horen, maar er kwamen ook mensen op deze vreedzame betoging af die minder vreedzame bedoelingen hadden. We raden overigens aan om de beelden niet te bekijken die zijn opgenomen omdat er de meest gore blasfemische leuzen naar deze groep katholieken werden geslingerd. Rozenkransen werden door Antifa-leden afgepakt en kapot getrokken. Deze katholieken werden fysiek op straat aangevallen, sommigen werden gestompt en mensen met een camera werden bespuugd door dezelfde leden van AntiFa. Weer anderen kregen gliter in hun ogen gestopt. 
Men ziet hier hoe een vreedzaam protest zonder geweld, opzettelijk en gewelddadig wordt verstoord door mensen die hun mond wel vol lijken te hebben van tolerantie en verdraagzaamheid, maar als het op een daadwerkelijke uitvoer van die tolerantie aankomt, dan blijkt opeens die tolerantie verdwenen. Een van de katholieke deelnemers sprak zelfs na afloop van "hypocrieten". 
De heer Hugo Bos heeft inmiddels aangekondigd niet te gaan stoppen met dit protest. De politie was aanwezig, maar tolereerde wel heel erg vaak dat AntiFa-leden de katholieke groep fysiek konden belagen en uitschelden. Je kunt je verder ook afvragen hoe het komt dat het recht op protest door militante actiegroepen zomaar teniet kan worden gedaan. Of bestaat de Grondwet in Nederland niet voor katholieken? Verschillende vertegenwoordigers van politieke partijen stonden erbij te kijken, maar deden niets om de verstoring van dit protest ongedaan te maken.

Onze Heer Jesus Christus wordt nog steeds bespot en gekruisigd in zijn dienaren die het voor zijn Kerk en het geloof willen opnemen. Nog steeds wordt de Christen aangevallen en niet alleen in Syrië of Irak waar ISIS een ware terreurgolf tegen onze broeders ontketende. Nog steeds zijn er martelaren die bereid zijn voor het geloof te sterven en nog steeds bestaan er groeperingen die de Christenen blijven aanvallen wegens motieven die zij niet hebben of aanhangen. We hoeven het niet zo ver te zoeken in de wereld waar Christenvervolgingen plaatsvinden. Ze blijken ook in ons eigen Nederland voor te komen.