dinsdag 27 maart 2018

Boetevieringen zonder Biecht?

Er zijn parochies die wel degelijk het goede voorbeeld geven door ná de boeteviering - in de Goede Week - de mogelijkheid te geven om het Sacrament van Boete en Verzoening te ontvangen. Maar het lijkt erop dat niet iedereen in sommige parochies die mogelijkheid krijgt aangeboden. Zo bestaan er parochies waar het Biechthoren volledig lijkt te zijn ingestort, maar dat de boetevieringen wel altijd in de parochiekerk worden bezocht en ook dat iedereen naar voren komt om op het einde van de H.Mis het Lichaam van Christus te ontvangen. Ook wordt het gewetensonderzoek tijdens de boeteviering niet altijd volledig uitgesproken want er zijn gevallen bekend waarbij bepaalde zaken worden weggelaten. We hoeven maar te denken aan de zonden tegen de zuiverheid. De pastores hoeven niet alles in geuren en kleuren de gelovigen voor te schotelen en de gelovigen te vragen of ze daar mee ingestemd hebben, maar helemaal de zonden tegen de zuiverheid weglaten lijkt niet zo verstandig. Anders gaat men denken dat het geen zonden meer zijn, met alle gevolgen van dien.

Soms vraag je je wel eens af of er wel voldoende catechetische vorming bij de gelovigen heeft plaatsgevonden. Je merkt dat mensen gewoon binnen het uur - voordat de H.Communie wordt ontvangen - nog thuis zitten te eten en te drinken. Bij anderen heb je het idee of er wel éénmaal het Sacrament van de Biecht in het jaar werd ontvangen, zoals de vijf Geboden van de Kerk dat eist. En hoe vaak merk je niet dat bij een uitvaart iedereen naar voren komt om de H.Communie te ontvangen, zonder dat men in dat jaar ook de zondagse H.Eucharistie heeft bezocht? Hoe kan het dat wel iedereen naar voren komt, en de Biechtstoelen grotendeels leeg blijven? Of is een virus van zelf-absolvatie uitgebroken?

Om alles weer wat in herinnering te brengen wordt via deze link de brief van de Bisschoppen van Nederland afgedrukt over het Waardig Communiceren. De brief is zelf niet meer te vinden via een doorlink op het Katholiek Nieuwsblad, maar het grootste deel van de tekst staat nog wel online op de site van de krant zelf. Doe uw voordeel ermee.