vrijdag 30 maart 2018

Goede Vrijdag - Noveen Goddelijke Barmhartigheid

Lezing uit het Boek Exodus 12. Toen sprak de Heer tot Moses en Aaron in Egypte: Deze maand zal voor u de beginmaand zijn, de eerste der maanden van het jaar. Beveelt heel de gemeenschap van Israel: op de tiende van deze maand moet ieder voor zijn familie een lam nemen, één voor elk gezin. Indien het gezin voor een lam niet talrijk genoeg is moet hij er zijn naaste buurman bij uitnodigen; gij moet betreffende het lam het aantal personen berekenen naar wat ieder gewoon is te eten. Het lam moet zonder gebrek zijn, een mannelijk dier en één jaar oud; gij moogt het uit de schapen of geiten kiezen. Gij moet het bewaren tot de veertiende dag van deze maand, waarop heel de gemeenschap van Israel het in de avondschemering moet slachten. Vervolgens moeten ze het bloed ervan nemen, en er de beide deurposten en de bovendorpel mee bestrijken van de huizen waar ze het zullen eten. In diezelfde nacht moeten ze het vlees eten dat in het vuur gebraden moet zijn, met ongedesemde broden en bittere kruiden er bij. Niets ervan moogt gij rauw eten of in water gekookt; maar het moet in het vuur zijn gebraden, kop, poten en romp aan één stuk. Ook moogt gij niets tot de morgen bewaren; maar wat er van over is moet gij tegen de morgen verbranden. Zo moet gij het eten: uw lenden omgord, schoenen aan de voeten, uw stok in de hand en gij moet het eten met grote haast, want het is het Pascha van de Heer. Want in deze nacht zal Ik door Egypte trekken, in Egypte alle eerstgeborenen slaan van mensen en dieren en aan alle goden van Egypte mijn straffen voltrekken. Maar het bloed aan de huizen zal het teken zijn dat gij daar woont; en wanneer Ik dat bloed zal zien, zal Ik genadig aan u voorbijgaan.

Lam Gods dat de zonden van de wereld wegneemt, ontferm u over ons!

Post Scriptum: Vandaag op Goede Vrijdag begint weer de Noveen van de Goddelijke Barmhartigheid die Jesus geleerd heeft aan zuster Maria Faustina. Verder is het ook vandaag een officiële vasten- en onthoudingsdag. Op deze dag mag er dus geen vlees worden genuttigd en heeft men maar 1 volle maaltijd. 

Post Scriptum 2: Een aantal rabbijnen in Israel hebben onlangs de veroordeling van onze Heer Jesus Christus onder de loep genomen en ze vinden dat deze veroordeling van Hem onterecht was en hebben daarom deze veroordeling, die onder Joodse druk door Pontius Pilatus werd bekrachtigd, ongeldig verklaard. Dat mag natuurlijk ook wel eens gezegd worden. Ook onder de Joden bestaan gewoon goede mensen die onrecht ook niet zo goed kunnen verdragen. Laten we hopen dat de wederzijdse liefde tussen de Christenen en de Joden verder mag opbloeien!