zondag 4 februari 2018

De Ziekenzorg - vijfde zondag door het jaar

Misschien dat er mensen zijn die zich afvragen of hebben afgevraagd waarom er vroeger ziekenhuizen bestonden waar mannelijke en vrouwelijke religieuzen de zorg voor de zieken en lijdenden op zich namen? Het antwoord kunnen we lezen in het Evangelie van de vijfde zondag door het Jaar (B-lezingen cyclus), waarin onze Heer Jesus Christus ons letterlijk voorgaat in de zorg voor zieken en noodlijdenden. Het is een echte daad van naastenliefde en mededogen die wij voor de zieken kunnen toedragen. Jesus gaf - via zijn voorbeeld - ons ook de taak de zorg voor zieken en lijdenden te onderhouden, dus de Katholieke ziekenzorg in ziekenhuizen is een echt Christelijk gegeven. Er was immers niemand die de ziekenzorg op zich nam. En wat meer was: het was gratis, aangezien de religieuzen een gelofte van armoede hadden afgelegd. Op de afbeelding: Jesus geneest de schoonmoeder van de H.Apostel Petrus. 

Tegenwoordig is de ziekenzorg in grote ziekenhuizen ter hand genomen, waar niet alleen de religieuzen, maar ook het Kruis van onze Heer Jesus Christus opzettelijk is verdreven. De Rooms Katholieke ziekenzorg werd in Nederland binnen een periode van een halve eeuw om zeep geholpen. Nu zijn de kosten van onze ziekenzorg letterlijk de pan uitgerezen waardoor de mensen met een heel klein inkomen hun zorgkosten niet meer kunnen betalen. Dit alles met dank aan de politici in Den Haag, die het allemaal zo goed wisten en de bevolking ook nog kwamen vertellen dat de zorg echt "goedkoper" zou worden. Intussen hoor je verhalen van mensen die niet behandeld kunnen worden omdat een eenvoudige behandeling een torenhoge rekening tot gevolg heeft. Hoever heeft het zo kunnen komen?

Het moet maar gezegd worden dat de huidige gezondheidszorg in Nederland een gigantisch kostenverslindend apparaat is geworden waar iedereen met de nodige zorg naar zit te kijken. Intussen wordt die zorg elk jaar duurder en duurder en niemand lijkt deze waanzin te kunnen stoppen.

Het is maar niet te hopen dat die zorg in Nederland zó duur wordt dat ze een "zorg voor en van de rijken" gaat worden. Misschien wordt het tijd dat onze vrouwelijke en mannelijke religieuzen weer toestemming gaan krijgen die zorg ter hand te nemen. Want zo kan het echt niet langer.

Lezing: Evangelie naar Marcus, hoofdstuk 1, verzen 29-39.

Post Scriptum: Als Katholieke Christenen kunnen wij ook op geestelijk vlak veel doen. Als iemand in uw buurt ziek is of een noodlijdende, zeg dan tegen deze persoon dat u voor hem of haar zult bidden. Ook een devotiekaars aansteken in een Kapel of kerkgebouw behoort tot de mogelijkheden. Zo zult u met goede woorden de zieke sterken in zijn lijdensweg. En als de Heer het raadzaam vindt om deze zieke te genezen, dan zal het zeker gebeuren. Dus zeg uw gebed toe aan hen die ziek zijn.