zondag 3 december 2017

Eerste zondag van de Advent

In het nieuw kerkelijk jaar (cyclus B) begint het Evangelie met een waarschuwende Christus. De waarschuwing om waakzaam te zijn. De reden van de Verlosser om dit te zeggen is omdat mensen juist niet waakzaam zijn en wel erg makkelijk kunnen 'inslapen' en de kern, waar alles om draait, lijken te vergeten. Dit kan gebeuren door de zorgen van het leven, het feit dat je ontslagen wordt en er geen gat meer inziet, maar ook als je door al te wereldse ideeën of genoegens wordt meegesleurd. Een Christen moet daar doorheen prikken en geregeld zijn of haar toevlucht nemen tot gebed, de H.Mis en een Schriftlezing. Niet alleen je lichaam heeft voedsel nodig. Ook je ziel moet onderhouden worden.

Helaas kom je Christenen tegen die niet naar de Kerk willen komen en dit beargumenteren met: "Je kunt ook thuis bidden." Maar er wordt dan wel bij vergeten dat thuis noch de H.Sacramenten, noch de priesters aanwezig zijn. Bovendien leert de ervaring dat diegenen die zeggen: "je kunt wel thuis bidden", ook thuis niet bidden. Wanneer de gebedspraktijk ineenstort, dan stort korte tijd later het Geloof ook ineen. Overal waar men niet meer bidt zie je ook geen Geloof meer. Satan, de duivel, weet dat ook, en doet daarom zijn best om de mensen juist van het bidden of het Breviergebed af te houden. De duivel weet ook dat veel zielen gered kunnen worden juist door de gebedspraktijk. Daarom wordt dit zo vaak aangevallen. Geef dus nooit toe aan de verleiding om met bidden op te houden!

Christenen dienen dus niet alleen de H.Sacramenten in de goede gesteltenis te ontvangen, maar ze dienen net zo goed belang te hechten aan een goed gebedsleven. Wie immers thuis bidt, komt ook naar de Kerk, wie naar de Kerk komt, ontvangt ook de H.Sacramenten. Wie dat niet doet, zal ook de Kerk in de steek laten, zo leert de ervaring.

De Advent is een tijd van inkeer en van het regelmatig opzoeken van het Sacrament van de Biecht. Laat daarom nooit de zonde in je leven bestaan, maar zoek regelmatig dit Sacrament op. Geef de duivel geen kans! Wie de Biecht ontvangt komt er als herboren uit.