zondag 26 november 2017

Christus Koning

Het feest van Christus Koning werd in 1925 door Paus Pius XI ingesteld. De Paus zag in de jaren 20 van de vorige eeuw de opkomst van nieuwe totalitaire regimes, die zich niet meer beriepen op het Christelijk fundament. In zijn encycliek Quas Primas schreef de Paus duidelijk waarom Christus de Koning is, niet alleen over elk individueel persoon, maar ook over de volken en staten. Enkele citaten uit de encycliek:

Christus is zowel voor de staat als voor individuen de gever van voorspoed en geluk. Willen dus de staatshoofden hun eigen gezag onaangetast handhaven en de welvaart van hun land bevorderen en vergroten, dan moeten zij niet weigeren zowel voor hun eigen persoon als in hun volk openlijk eerbiedige gehoorzaamheid te betonen aan Christus' gezag.

Christus moet voor alles heersen in onze ziel. Wij moeten God beminnen boven alles. Wij moeten Hem ons hart schenken en wij moeten dagelijks consequent leven volgens Zijn wet. Als wij dat niet willen doen, dan heerst Christus niet in onze ziel en dan is het praten over het Koningschap van Christus zinloos gezwets, zonder vaste christelijke inhoud. Een innerlijk geloof moet naar buiten worden gebracht. Christus als Koning erkennen, betekent de normale menselijke verhoudingen op zijn kop zetten. Dienen in plaats van heersen. Durven verliezen in plaats op winst uit zijn. Dat hebben de martelaren erkend die het hoofd bogen voor het zwaard van de beul in plaats van tegen hun geweten te handelen en een lang leven te hebben. 

Bidden we daarom voor onszelf dat wij altijd aan Christus trouw blijven, maar ook voor alle andere mensen die nog niet erkennen dat Christus Koning is.

(uit: delen van de preek van de pastoor uit de Sint Agneskerk Amsterdam)

Post Scriptum: In het Evangelie van deze zondag leert Christus ons dat wij onze naaste moeten helpen in het lenigen van de nood. Er zijn veel mensen in Nederland en Vlaanderen die onder de armoedegrens leven en het getuigt van ware Christelijke naastenliefde als men deze mensen helpt. De verhalen die je hoort en die ook te vinden zijn op het internet liegen er soms niet om. Wie maar eens de zoekterm "armoede in Nederland" of "armoede in Vlaanderen" intypt, ziet veel leed voorbij komen. Dus geachte Christen, wanneer u iemand in uw omgeving ziet die een arme is, sluit uw hart dan niet voor deze mensen, maar help ze daar waar u kunt. Zorg er wel voor dat uw aalmoes niet voor u uitgebazuind wordt om door de mensen te worden geprezen, maar doe alles in stilte (zie Matteus hoofdstuk 6 en verder). De Heer zal het u zeker vergoeden bij de opstanding der Rechtvaardigen. Zie Matteus 25, 31-46.