woensdag 25 oktober 2017

Het selectieve gemor tegen God

Er zijn mensen die in het bijzijn van anderen voortdurend morren tegen God wegens het geweld en het onrecht in de wereld. Soms krijg je de indruk dat dit gemor een uitdrukking is van ongeloof en zelfs haat tegen God omdat er dan vaak een stelling wordt gelanceerd in de trant van: "Als er een God zou bestaan,... dan zou Hij wel ingrijpen in het onrecht en het geweld van de wereld!". Men vergeet hierbij wel erg gemakkelijk dat je niets kunt zien buiten de Goddelijke Voorzienigheid en dat God niet zomaar op jouw bevel is af te roepen omdat je toevallig een slechte dag hebt, maar meer nog is de vraag gesteld: "Waarom verdedig je het bestaan van God niet, toen het zo goed ging met jou en na alle jarenlange weldaden die je van Hem gekregen hebt?" En dan is het natuurlijk logisch dat de selectief klagende stem zijn mond zal houden als hij dit hoort.

Ja, inderdaad. Waarom wordt de zin nooit gehoord: "God bestaat echt, want het gaat heel goed met mij, met mijn gezondheid, met mijn kinderen en financieel kom ik niets tekort!" En waarom wordt dit nooit in het bijzijn van anderen gezegd om het bestaan van God te bewijzen? Waarom wel altijd tegen God morren, Hem neerhalen en zijn bestaan ontkennen? Waarom ben je niet gewoon tevreden met je lot? Of wou je soms beweren Hem elke dag gedankt te hebben voor al het goede dat Hij je gegeven heeft??

Vaak hoor je mensen uitroepen waar ze het aan verdiend hebben dat ze zoveel moeten lijden. Maar ze beantwoorden nooit de vraag waarom Jesus voor ons zo verschrikkelijk heeft geleden. Of vinden ze hun lijden soms belangrijker dan het Lijden des Heren? Zelf beweren ze nooit gezondigd te hebben nu ze een lijdensweg opgelegd krijgen. Zeg dat eens tegen onze Heer! Wat heeft Hij dan misdaan dat Hij de kruisiging verdiend heeft? Dus geachte ongelovige of bijna-gelovige: als je moet lijden, draag dit dan op als een offer van liefde tot Jesus in plaats van Hem publiekelijk aan te klagen en je te gedragen als een wekeling. En houdt eens op God als een wrede tiran voor te stellen! Bedenk wel, dat jouw woorden net zo goed gewogen zullen worden als van wie dan ook, en dat wij allemaal, zonder uitzondering, het Laatste Oordeel moeten ondergaan.

H.Schrift: 1Korinthiërs 10 verzen 1-10.