zaterdag 8 juli 2017

H.Maria Adolfina en gezellen - martelaren

In het bisdom Breda wordt vandaag 8 juli, het feest gevierd van de H.Maria Adolfina en gezellen, die samen met bisschop Gregorius Grassie en een aantal medezusters in 1900 omwille van het geloof werden vermoord. Dit gebeurde in China tijdens de beruchte Boksersopstand. 
Al op jeugdige leeftijd verloor ze haar ouders en werd zij opgenomen in een gezin. Haar kloosterroeping ontdekte ze in 1893. In het klooster kreeg Catharina (Kaatje) Dierckx de naam Maria Adolfina. Wat vooral bij haar opvalt zijn haar ontroerende brieven die zij schreef en waarbij er een is opgenomen in het Nederlandstalig Breviergebed. U kunt de brief aan haar overste lezen op de website van de Tiltenberg. 
Kennelijk was zuster Adolfina zich bewust van de enorme gevaren en een mogelijk martelaarschap dat haar zou wachten, maar dat weerhield haar niet om als missiezuster naar China te vertrekken. In haar brief vroeg ze om veel gebed van haar medezusters, haar superieure en vooral van de kinderen. Wat ook opvalt is dat zij echt een Roos van een vrouw genoemd mag worden; zo als je getroffen wordt door haar leven, haar opofferingen, haar werk en religiositeit. Iemand die altijd met een blij hart in het leven stond.
Samen met de andere vrouwelijke religieuzen vertrok Maria Adolfina per schip op 12 maart 1899.In China aangekomen bleek de situatie in de missiepost allesbehalve rooskleurig en deze vrouwelijke religieuzen hebben veel ontberingen moeten doorstaan. De Boksers maakten echter later een einde aan het leven van deze vrouwelijke religieuzen (daar waren ook priesters bij). Ze werden met zwaarden afgemaakt. Hieronder een deel van haar brief:

Mijn lieve zusters Isabella en Louisa, weest niet verdrietig om mijn vertrek, maar verheugt u met mij en looft de Heer voor mij, dat Hij toch zo'n arm schepsel roept naar dat verafgelegen China om daar te werken aan de zaligheid der zielen.

Heilige Maria Adolfina, bid voor ons!