dinsdag 11 juli 2017

De Benedictijnse Optie

Voormalig hoofdredacteur Henk Rijkers schreef al een column in het Katholiek Nieuwsblad over: De Benedictijnse Optie. We raden u aan om dit stukje eens te lezen, want er wordt ook via bepaalde symbolen in het Boek Openbaring van Johannes over gerept. 
In zijn column beschrijft Henk Rijkers wat deze Benedictijnse Optie is: dat is de keus voor een Kerk die niet met de verwilderde moderniteit meegaat, maar doet waar ze voor is: zich concentreren op de eredienst en de zuiverheid van haar Leer, vanuit haar wortels in plaatselijke gemeenschappen. We zien tot op de dag van vandaag voortdurend pogingen om de Christen van de Katholieke Kerk naar de wereld toe te corrumperen door het doorvoeren van stellingen die zelfs lijnrecht ingaan tegen de Leer van de Kerk en het Katholiek Leergezag. We hoeven maar te denken aan de hele LGBT-ideologie en de verwoede pogingen onze bisschoppen, priesters en gelovigen daarin mee te sleuren. En in een aantal gevallen bleken deze inbraakpogingen ook nog eens succesvol te zijn. 

Opmerkelijk is het feit dat in het Boek Apocalyps van Johannes voor iets soortgelijks wordt gewaarschuwd en dat er ook een oplossing wordt aangedragen. In Openbaring hoofdstuk 12 vers 6 staat het volgende:

Maar de Vrouw nam de vlucht naar de woestijn, waar zij een plaats heeft, door God haar bereid, om daar te worden gevoed duizend tweehonderd zestig dagen. 

De Bijbeluitleggers komen met een zeer verrassende uitleg: De Kerk moet zich bij de vervolgingen, die in het volgende hoofdstuk beschreven worden, isoleren van de vijandelijke heidense wereld als in een woestijn. Daar wordt ze door God geestelijk gevoed door het woord van God en de Heilige Eucharistie. 

Dit alles komt zeer dicht in de buurt van deze Benedictijnse Optie zoals Henk Rijkers en ook anderen in boeken hebben beschreven. Opvallend is ook dat de laatste zieneres van Fatima verklaard zou hebben dat bepaalde hoofdstukken van de Apocalyps voor onze tijd zouden gelden en daarvan werd hoofdstuk 12 van de Apocalyps ook genoemd. Als dat inderdaad klopt, dan mogen we aannemen dat de Benedictijnse Optie een goede keuze is om het Katholiek Christendom te behoeden voor het kwaad dat nu overal in onze parochies en gemeenschappen probeert binnen te dringen. Het is daarom te hopen dat deze Benedictijnse Optie snel werkelijkheid wordt.

Post Scriptum: Dit artikel over de Benedictijnse Optie is uiteraard niet toevallig geschreven, want juist vandaag, 11 juli, viert de Kerk het feest van de H.Benedictus van Nursia (zie afbeelding links boven) in de H.Eucharistie en het Getijdengebed. De H.Benedictus werd omstreeks 480 na Christus geboren te Nursia in Umbrië. Na zijn studies in Rome besloot hij als kluizenaar te gaan leven in de omgeving van Subiaco. Als schrijver van een Regel die overal verbreiding vond, verdiende hij de naam: 'vader van de westerse monniken'. Hij stierf op 21 maart 547. In 1947 werd hij door Paus Pius XII uitgeroepen tot patroon van Europa.