vrijdag 16 juni 2017

Bisschop trekt toestemming roze gebedsdienst in

In de afgelopen weken is er in Nederland enorme beroering ontstaan over een initiatief om in de Kathedraal van Den Bosch een gebedsdienst te houden, waarbij op 24 juni a.s.  gays zouden worden gezegend. Dit zou dan moeten gebeuren op de feestdag van de H. Johannes de Doper (!)
Na een storm van kritiek door gelovigen en niet in de laatste plaats door de priesters in het bisdom zelf en daarbuiten, heeft de bisschop daarop besloten om geen gebedsdienst te houden en de toestemming daarvoor in te trekken. Hoewel de bisschop een en ander in een eerder stadium in een brief heeft uitgelegd om de gemoederen te laten bedaren, bleven de spanningen echter voortduren. Daarop heeft de bisschop besloten de gebedsdienst in de kathedraal op 24 juni a.s. af te gelasten, dit om ergernis bij de gelovigen te vermijden en te voorkomen dat de eenheid geweld wordt aangedaan. 

Sommigen hebben daarop gemeend te moeten oordelen over 'conservatieven' die de bisschop 'onder druk' hebben gezet, zoals op twitter werd beweerd, maar dat is vanuit dit blog in ieder geval zeker nooit gebeurd. Er zijn geen brieven geschreven naar de bisschop en hij is zeker niet door ons onder 'druk' gezet. Liever wordt het H.Rozenkransgebed gebruikt en wordt gebeden tot God om te vragen dat Hij zijn Kerk wilt beschermen. Het is namelijk zijn Kerk, en de rechtvaardigen onder ons zullen er alles aan doen om de Blijde Boodschap zo ongerept als mogelijk aan de volgende generaties door te geven. Natuurlijk hebben pers, opiniemakers en kranten daar geen boodschap aan. Dat is natuurlijk niet ons probleem. Ze schrijven maar hun vals geïnterpreteerde verdachtmakingen op. Die worden hier toch niet gevreesd.

In de Heilige Schrift (zie o.a. 2 Makk. 3) zijn veel voorbeelden te vinden waarbij het volk van Israel in het nauw wordt gebracht en waarbij tot tranen toe de Hemel wordt bewogen om in te grijpen. Gelukkig zijn er nog gelovigen die voor de Kerk het zelfde willen doen. Zij lobbyen niet bij machthebbers van deze wereld (=zinloos), en ook wordt er niet gelobbyd bij de bisschoppen. Beter is het daarom om met het Geloof te strijden, met het wapen van de H.Rozenkrans, met onze tranen, onze offers en gebeden. God is uiteindelijk Almachtig en Hij zal de gebeden van de gelovigen, die trouw aan zijn Verbond willen blijven, zeker verhoren.

Post Scriptum: In de pers doet men het vaak voorkomen alsof de Kerk zich specifiek richt op homoseksuelen en hun praxis, maar dat is niet correct: de Kerk vraagt van een ieder zich te bekeren van welk slecht werk dan ook. Jesus sprak immers niet van een specifieke doelgroep. Zijn eerste woorden bij het openbaar optreden waren dan ook: "Bekeert u, en gelooft in het Evangelie". Hij vraagt dus van iedereen zich te bekeren en Hij vraagt ook te geloven in de Blijde Boodschap. Die is voor iedereen bedoeld. Maar het kan niet zo zijn dat er groeperingen rondlopen, die helemaal niet de bedoeling hebben zich te bekeren, maar wel naar de Kerk komen lopen om hun eigen politieke of maatschappelijke agenda's (welke dat ook zijn) door te drukken. Zo werkt de Kerk nu eenmaal niet. Bovendien is het niet waar dat de Kerk of God de mensen uitsluit: zij sluiten zichzelf uit door niet in te gaan op de oproep om zich te bekeren. We hoeven maar het stukje Evangelie te lezen over de onwillige bruiloftsgasten in Matteus hoofdstuk 22.