maandag 8 mei 2017

Nederland wordt toegewijd aan Onbevlekt Hart van Maria

Op zaterdag 13 mei 2017, om 15.00 uur wordt een Pontificale Verspers gevierd in de Onze Lieve Vrouwe Basiliek Maastricht waarin alle Nederlandse bisschoppen aanwezig zijn. Dan wordt elk Nederlands diocees plechtig toegewijd aan het Onbevlekt Hart van Maria, de Moeder van God. 
Deze toewijding is terug te voeren tot de verschijningen van de Heilige Maagd Maria in het Portugese Fatima in 1917, waarin zij aan drie herderskinderen verscheen. Vlak voor de Spaanse burgeroorlog was er 1 bisdom dat die toewijdingsacte inderdaad uitvoerde: het was ook het enige bisdom dat gespaard bleef voor de oorlog.

Het zou te ver voeren om het hele Fatima verhaal hier te publiceren, maar gelukkig bestaat er een website waar het verhaal van de verschijningen en vooral het waarom van de toewijding noodzakelijk is. Houdt u er wel rekening mee dat het op zaterdagen in Maastricht druk kan zijn wegens de vele toeristen die uit België, Duitsland en andere landen de stad komen bezoeken. Voor de parkeergelegenheid in de garages als daarbuiten dient overigens wel betaald te worden. Komt u met de trein, dan zult u vanaf het station (oostelijk gelegen in de stad) naar de Sint Servaasbrug moeten lopen. Aan het eind van de brug moet u linksaf en ziet u de Basiliek Onze Lieve Vrouw Ten Hemelopneming (de kerk met 2 torens, zie de foto) vanzelf liggen. De ingang van het kerkgebouw is via de Dagkapel op het Onze Lieve Vrouweplein. U bent allen van harte uitgenodigd.

Post Scriptum: Op de website van het Bisdom Roermond zijn intussen foto's verschenen van de plechtigheid. Het kerkgebouw zat vol met gelovigen en was er veel belangstelling van de pers. U kunt de foto's hier, hier en hier vinden. Let wel op: op de foto's rusten auteursrechten. De preek van Zijne Eminentie Kardinaal Eijk vindt u hier