De afgelopen jaren hoorden we van veroordelingen, baanweigering en zelfs regelrecht ontslag op grond van je Godsdienstige overtuiging. Een sollicitant bijvoorbeeld die verschillende keren als Christen een baan probeert te krijgen, vervolgens de vermelding van de toekomstige werkgever krijgt dat er ook op zondag gewerkt moet worden (zonder noodzaak!), maar dat de Christen dit vervolgens weigert. U raadt het al: zo iemand wordt niet aangenomen en wordt zelfs bij verschillende werkgevers geweigerd in de sollicitatieprocedure. Nee, dit verhaal is niet verzonnen, maar echt gebeurd...Vrijheid van Godsdienst heet dat in Nederland en iets met Artikel 1 van de Grondwet waarin je niemand discrimineren mag.
Maar zoals altijd kan het nog gekker..
Wat dacht u van een conducteur die een opvallend kruisje over zijn uniform draagt, maar zelfs door de rechtbank wordt gedwongen het kruisje onder zijn uniform te verbergen? De moslima mag in het zelfde beroep wél haar hoofddoek dragen. Dan hoeft opeens niets verborgen te worden. Want in dit land word je immers gelijk behandeld. Vrijheid van Godsdienst heet dat en de vrijheid van meningsuiting.
Of wat dacht u van een Vroedvrouw, die graag de kindjes haalt en vervolgens wordt gedwongen om met kindermoord, met abortus mee te werken? Wanneer ze weigert dat te doen wordt ze ontslagen. Dat heet de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van geweten in Zweden.
Of wat dacht u van een Belgische Universiteit, die zich katholiek durft te noemen, maar de basisprincipes van de Katholieke Kerk in het vuilnisvat heeft gegooid door een gastdocent de laan uit te sturen, omdat die gastdocent abortus is moord durfde te noemen? Vrijheid van Godsdienst en Academische vrijheid heet dat.
Wat ook heel vaak opvalt, is dat niet zelden het woord barmhartigheid valt, maar die barmhartigheid blijkt dan opeens niet te gelden voor de slachtoffers van anti-religieuze campagnes die de afgelopen jaren met grotere felheid in Europa en de wereld werden gevoerd. Vooral diegenen die het woordje Barmhartigheid heel vaak gebruiken moet u daarom veel vaker en scherper in de gaten gaan houden. Te vaak is het voorgekomen dat slachtoffers van religieuze haat maar zelden deze barmhartigheid werd toebedeeld. En het begint erop te lijken dat het woord barmhartigheid in een iets andere betekenis of context wordt gebruikt.