woensdag 6 juli 2016

De vijf geboden van de Kerk

De vijf Geboden van de Kerk lijken wel 'vergeetgeboden' te zijn, want nogal wat katholieken schijnen zich niet te beseffen dat die geboden nog steeds van kracht zijn. Soms krijg je het idee dat deze Geboden in de praktijk nogal erosiegevoelig zijn gebleken in de loop der jaren. Er wordt maar gewerkt op de zondag of een verplichte feestdag alsof het niets is of men laat het Biechten jarenlang achterwege. 
In het Katholiek Gebedenboek uit 1985 zijn de Geboden van de Kerk op pagina 49 te vinden. In het Compendium van de Catechismus van de Katholieke Kerk vindt men ze op pagina 132 (nummer 432). Wie de beide teksten eens naast elkaar legt zal zien dat in het Compendium gebod 1 en 2 zijn samengevoegd en dat Gebod 5 luidt: tegemoet komen aan de materiële noden van de Kerk, ieder naar eigen mogelijkheden. Vooral het laatste Gebod zal voor de ouderen onder ons vreemd overkomen, maar het tegemoet komen aan de materiële noden is geen nieuw Gebod en bestond al veel langer. Wie de catechisatie heeft gehad moet dat toch bekend in de oren klinken. In de Grote Catechismus van de H.Pius X uit 1905 staat dit genoemd en aangegeven in nummer 504. 
Het Compendium legt in nummer 431 mooi uit waarom die Geboden van de Kerk noodzakelijk zijn. Ze legt uit: De vijf Geboden van de Kerk hebben tot doel voor de gelovigen het onontbeerlijk minimum te waarborgen wat betreft de geest van gebed, het sacramentele leven, de morele inzet en de groei van de liefde tot God en tot de naaste.
De Kerk heeft het dus over een onontbeerlijk minimum, waar iedereen aan gehouden is. Als men de vijf Geboden uit zijn leven weglaat, dan daalt men al heel snel af naar de wereld van de zonde. Het gebed verdwijnt, de zondagsplicht verdwijnt en binnen de kortste keer komt het ongeloof het gezin binnen wandelen. We moeten als Christenen van de Katholieke Kerk deze Geboden hoog houden. Volgens de catechismus geldt de plicht tot het onderhouden van de vijf Geboden als kinderen tot het jaar van het verstand zijn gekomen. Daarom hebben de ouders net zo goed de plicht om er voor te zorgen dat hun kinderen niet van de H.Communie en de gebeden in de Kerk verstoken blijven.

De huidige samenstelling in het Compendium is aldus:

Hoe luiden  de vijf geboden van de Kerk?
De vijf Geboden van de Kerk luiden: 
1) Op zondagen en verplichte feestdagen aan de Mis deelnemen, en zich onthouden van werken en bezigheden die een beletsel zouden kunnen vormen voor de heiliging van deze dagen. 
2)de eigen zonden belijden, door tenminste eenmaal per jaar het sacrament van de verzoening te ontvangen. 
3) tot het sacrament van de Eucharistie naderen, minstens in de Paastijd. 
4) zich onthouden van het eten van vlees en vasten op door de Kerk vastgestelde dagen. 
5) tegemoet komen aan de materiële noden van de Kerk, ieder naar eigen mogelijkheden.