zaterdag 23 april 2016

Waren dat wel de enige oorzaken?

Het is soms moeilijk om een goed beeld te krijgen over de val van een winkelconcern dat menig straatbeeld bepaalde in Nederland. Buitenstaanders verweten het concern niet met de tijd te zijn meegegaan, maar het concern had net zo goed de boot gemist met betrekking tot andere zaken. Hele analyses werden op het papier toevertrouwd en afgedrukt in de kranten, maar nooit werd de discutabele content van het winkelconcern ter discussie gesteld. En zonder dit concern of de mensen te willen veroordelen: er werden jaren geleden schrijfsels in de kelder verkocht die openlijk de strijd tegen de Rooms Katholieke Kerk propageerden. Ja, die werden door dat concern gewoon in de rekken geplaatst en aangeboden aan het winkelend publiek.

Hetzelfde winkelconcern dat zich ook sterk maakte voor de beruchte zondagsopening waardoor de eer aan God en een kerkbezoek verder teniet werden gedaan voor velen. De zondag werd op deze manier gedegradeerd tot een ordinaire shoppersdag voor het hele gezin. 
Wat ook de oorzaken zij: het winkelconcern heeft dit alles niet overleefd. De winkels zijn nu leeggehaald, het personeel is de laan uitgestuurd en staat nu veelal werkloos en brodeloos langs de kant van de weg. En daar zullen ook gezinnen bij zijn. Voor velen zal dat ook het einde van een jarenlange carrière betekenen, want de hoop op een nieuwe baan zal voor de veelal oudere werknemers gauw vervlogen zijn. Met hen kun je echt te doen hebben. Zij zijn net zo goed slachtoffer. 
Nee, we zullen niet spreken van het feit dat God dit concern gestraft heeft voor zijn wandaden, want dat weten we gewoonweg niet. Maar die vraag dringt zich toch ergens weer op. Heeft dit gedrag niet Gods Toorn losgeweekt, en waren dit wel de enige oorzaken voor de val van dit concern zoals de kranten dit nu volschrijven? Voor ons is het eveneens gissen, maar nu lijkt de val van het winkelconcern ons via een nadenkertje toch te willen waarschuwen: namelijk, dat het altijd nog beter is met God in vriendschap te leven door zijn Geboden te onderhouden, dan iets te doen wat Hem mishaagt.