dinsdag 12 april 2016

Reactivatie voormalige kerkleden

De actieve belijdende leken in de Katholieke Kerk willen wij uitnodigen om voormalige kerkleden (ook familieleden) en ex-kerkleden in hun omgeving te benaderen door ze te vragen weer actief mee te doen in hun parochies. Er zijn namelijk kerkleden waar het geloofsleven door allerlei zaken in de verdrukking is gekomen. We hoeven maar te denken aan drukke werkzaamheden of andere dingen die het geloofsleven op een minder actieve plaats hebben gezet. Nodig deze mensen gewoon van harte uit te komen en zeg erbij dat ze altijd welkom zullen zijn, wat ook de reden van hun wegblijven ook is geweest. Als iedereen in zijn of haar omgeving wel iemand weet die redelijk gematigd positief staat over de Kerk, kan zo'n uitnodiging een reactivatie van de katholiciteit tot gevolg hebben. Zorg er wel voor dat je ze uitnodigt in een parochiekerk waar de Officiële H.Liturgie wordt opgedragen. Dat kan de Buitengewone vorm van de Romeinse Liturgie zijn, als de Gewone vorm van de H.Liturgie. Is iemand opgegroeid met de H.Liturgie waar het Latijn werd gebruikt, ga dan naar die parochiekerk toe waarvan je weet dat de Liturgische taal het Latijn is. 

Er zal overigens wel een langere weg moeten worden afgelegd om tot een goed gebruik van de sacramenten te komen, maar het begin is er dan. Wat wij willen zien is dat een belangrijk deel van deze mensen weer terugkeren tot de Moederkerk en hun voordeel hiermee doen. 

Wel moeten we enkele richtlijnen naar voren brengen:

1. Dwing nooit iemand naar de Kerk te komen, er moet sprake zijn van een echte vrije wilsbeschikking. Jesus dwong ook niemand tot zijn Kerk.
2.  Als de eerste keer de boot wordt afgehouden, blijf dan niet aandringen, maar houdt het bij die ene keer. Teveel nadruk leggen is ook niet juist. Dit om dwang te vermijden.
3.  Laat de ex-katholiek of voormalige katholiek altijd weten dat hij of zij welkom is, wat er ook in zijn of haar leven gebeurd is.
4.  Getuig van je eigen Geloof in Christus, zijn Kerk en de H.Sacramenten, waardoor het Geloof van die mensen zelf weer versterkt kan worden.
5.  Vermijd technische verhalen, maar laat je levend en persoonlijk geloof een getuigenis zijn voor hen. Hierdoor worden mensen geraakt. Vermijd twijfelverhalen.
6.  Misbruikverhaaltjes worden steevast gebruikt om niet naar de Kerk te komen. Vertel ze daarbij de waarheid, dat deze gevallen zijn voorgekomen, maar dat uit de feiten blijkt dat dit een klein percentage is. Uit de cijfers van het Vaticaan weten we inmiddels dat op wereldniveau maar 2% van de priesters zich schuldig gemaakt heeft aan bepaalde overtredingen en dat zij daarvoor canonieke straffen opgelegd hebben gekregen. Kranten en media hebben deze cijfers veelal niet gemeld waardoor het leek of iedereen zich daaraan schuldig maakte. Maar dat is echt een leugen. 
7.  Doe alles wat je doet met zachtheid en vooral met heel veel geduld en laat Gods genade in deze mensen het werk doen. 
8.  Ga je nooit opwerpen als een rechter over wat deze mensen in hun leven verkeerd hebben gedaan. God is de Rechter, niet jij. Vergeef ze persoonlijk hun fouten als ze dit naar voren brengen. Vertel daarbij dat God oneindig goed en barmhartig is voor een ieder die zijn fouten erkent, en dat iedereen van Hem altijd een nieuwe kans krijgt om opnieuw te beginnen.
9.  Beveel een ieder die je wilt zien terugkeren aan de Heer aan. Dat doe je via het gebed of tijdens het ontvangen van de H.Communie (doe dat in staat van heiligmakende Genade). Wanneer je met vertrouwen bidt zal de Heer je gebed zeker verhoren.

Post Scriptum: Er zijn al enkele successen gemeld via deze bovenstaande methode. In dit geval ging het om mensen binnen de familie. De vaders in de familie blijken overigens een voorbeeldfunctie te vervullen: wanneer de vaders naar de kerk gaan, dan gaan de kinderen dit voorbeeld navolgen. 

Post Scriptum-2: In geval van irregulariteiten is het van belang dat de waarheid niet verduisterd wordt, hoe graag sommige progressieven dit willen zien gebeuren. Ook zij die irregulier leven hebben recht op de waarheid en het heil van hun zielen. De weg om deze irregulariteiten uiteindelijk te zien verdwijnen kan een lange zijn. De gelovigen moeten daar niet van schrikken, maar geduld uitoefenen, want zonder geduld bereik je niets.