dinsdag 3 mei 2016

De Heer snijdt altijd de rotte vruchten uit zijn Kerk

In het Paradijs groeiden de bomen die vruchten droegen. In het Nieuwe Testament legt de Heer zelf uit wat die 'bomen' precies betekenen: ze betekenen mensen, zowel goede als slechte mensen, met goede of slechte daden (lees: vruchten). Niet voor niets heeft Jesus het over "aan de vruchten herkent gij de boom". Adam maakte door ongehoorzaamheid een fout door zich met de verkeerde 'boom' te willen mengen waardoor uiteindelijk de Erfzonde in de wereld kwam. Dezelfde Erfzonde waar wij nu nog steeds mee behept zijn. Gelukkig neemt het H.Doopsel de Erfzonde weg, maar helaas de gevolgen van die zonde blijven nog zwaar op onze wereld drukken.

In de Kerk is het niet anders: er zijn mensen die goede dingen doen, maar er zijn er ook die kwade dingen doen. Van diegenen die het kwade deden hebben zich velen bekeerd en leven nu als heiligen in de Kerk. Helaas zijn er ook kwaden die zich niet bekeren of willen bekeren en kwaad blijven doen. Zulke bomen worden "omgehakt met een bijl en in het vuur gegooid", zoals de Heer bij monde van Johannes de Doper (Matteus 3;10) zelf heeft verklaard in het H.Evangelie. Bij die kwaden zullen niet alleen leken zijn, maar ook diegenen die delen in het Ministerieel of Koninklijk Priesterschap. Ook zij zullen worden geoordeeld naar hun werken, zoals de Apocalyps van Johannes het beschrijft. 

Waarom zeggen we dit? Heel wat goede 'bomen' protesteerden de afgelopen 50 jaar met regelmaat en veelvuldigheid om in te grijpen wegens de slechte 'bomen', maar van ingrijpen kwam bitter weinig terecht. Nu lijkt het er op dat de Heer zelf opruiming aan het houden is en vele slechte 'bomen' met de slechte 'vruchten' uit zijn Kerk heeft gesmeten (lees: misbruikzaken) en daar zijn zelfs bisschoppen bij (let op: we hebben het hier niet over de valse beschuldigingen die sommige bisschoppen ten deel zijn gevallen!). Daarom moeten we nooit wanhopen dat de situatie niet verbeterd kan worden in de Kerk, want de Heer is er namelijk ook nog. 

Laat iedereen van hoog tot laag dit in zijn oren knopen.