zaterdag 10 augustus 2024

De H.Eucharistie onder twee gedaanten

Ik ben die vraag nog niet bij de leken tegengekomen, waarom de H.Eucharistie door de Heer onder twee gedaanten heeft ingesteld. Misschien komt het omdat de katholieke leek zich dat niet afvraagt, maar het kan ook zijn dat men met die vraag blijft zitten. 
 
De Katholieke Leer daarover is duidelijk: Jesus heeft de H.Eucharistie onder twee gedaanten ingesteld, opdat in de H.Mis zijn bloedig offer aan het kruis wordt uitgebeeld, waar het bloed van zijn Lichaam wordt gescheiden. 
De H.Communie ontvangen onder EEN gedaante is voldoende omdat wij onder EEN gedaante Christus geheel ontvangen. In de oudste tijden hebben veel Christenen slechts onder EEN gedaante gecommuniceerd. Maar helaas is er in latere tijden een dwaling ontstaan (door de Hussieten) waarbij voor het deelnemen aan de H.Eucharistie de Communie onder twee gedaanten noodzakelijk werd gedacht. De Paus heeft in 1437 al geschreven dat: "de  priesters het volk erop moeten wijzen dat het ontvangen van de ene gedaante even goed is, en dat Christus onder beide gedaanten aanwezig is". Dit werd geschreven naar aanleiding van de affaire van de "lekenkelk" door de Hussieten, die later in de Katholieke Kerk (om onheil te voorkomen) werd ingevoerd, maar later weer werd opgeheven door Paus Gregorius XIII. Pas in 1628 heeft Paus Urbanus VII de lekenkelk definitief verboden. 
 
Na het Tweede Vaticaans Concilie is het onder bepaalde voorwaarden toegestaan dat er onder twee gedaanten wordt gecommuniceerd. In de Constitutie van de Heilige Liturgie van Vaticanum II staat: "De Communie onder beide gedaanten kan, zonder aantasting van de dogmatische beginselen, die door het Concilie van Trente zijn vastgesteld, in door de Apostolische Stoel nader aan te duiden gevallen, zowel aan geestelijken als religieuzen als aan leken, volgens het oordeel van de bisschoppen, worden toegestaan...(zie voor volledige tekst nr 55)"

Het is dus voldoende om de H.Communie onder EEN gedaante te ontvangen aangezien Christus onder EEN gedaante geheel aanwezig is.