donderdag 30 mei 2024

Katholieken, keer terug naar de Kerk!

Het priestertekort is in het Bisdom Roermond (Nederlands Limburg) aangepakt door buitenlandse priesters naar Nederland te halen. Maar de zorgen van de parochies zijn daar niet minder op geworden. Veel parochies (en vooral de kleinere en minder rijke parochies) hebben te maken met onaanvaardbare lage aantallen (vooral oudere) gelovigen die steeds minder geld storten in de parochiekas zodat die overleven kan. Ook de jaarlijkse kerkbijdrage wordt door velen niet meer betaald. De verwachting is dat nogal wat parochiekerken daarom de deuren moeten gaan sluiten in de eerst komende zes tot tien jaar. En niet alleen in het Bisdom Roermond speelt deze zaak: ook andere bisdommen hebben er last van.

In de Verenigde Staten liep enige jaren geleden al een actie om daarom de gelovigen die de Kerk hadden verlaten weer terug te krijgen: men deed dat via een oproep om terug te keren met de actie: "Catholics come home". Er bestaan bisdommen in de wereldkerk die deze methode hebben gebruikt om de parochiekerken voor de ondergang te behoeden. En mijn vraag is daarom: waarom bestaat dit in Nederland niet?

Wat wel heel opvallend is dat uit verschillende bisdommen in de wereldkerk blijkt dat de aanwas van gelovigen geen tekorten laat zien indien de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie wordt opgedragen. Daar zijn de kerkgebouwen gewoon tjokvol, zoals bisschop Strickland nog onlangs zei. Dus waarom kan dat in Nederland niet?

Ik hoop er dan maar op dat ook in Nederland meer ruimte komt om de Romeinse Liturgie op te dragen zoals dat ook echt hoort. Maar in ieder geval moet er m.i. een actie worden gestart om de gelovigen die de Kerk verlaten hebben, weer te vragen om terug te keren. 
 
Wie neemt het voortouw met het bouwen van een website bijvoorbeeld?