woensdag 20 december 2023

Bisschoppen Astana verbieden homozegeningen

De in Polen geboren aartsbisschop Tomasz Peta van Astana, Kazachstan, en zijn hulpbisschop, Athanasius Schneider, zeiden op 19 december in een verklaring dat de tekst van paus Fransiscus en Fernández op "Fiducia supplicans" een "grote misleiding" was (CatholicHerald.co.uk). 
De voorgestelde "zegening" van homoseksuele paren "is rechtstreeks en ernstig in tegenspraak met de goddelijke openbaring en de ononderbroken leer en praktijk van de katholieke kerk". De "poging van Franciscus om dergelijke zegeningen te legitimeren" zal "verstrekkende en destructieve gevolgen" hebben, stellen ze: "Met dergelijke zegeningen wordt de katholieke kerk, zo niet in theorie, dan toch in de praktijk, een propagandist van de globalistische en goddeloze 'genderideologie'."

Hoofdregel: "Wij verbieden priesters en gelovigen van het aartsbisdom Astana om enige vorm van zegening van paren in een onregelmatige situatie en paren van hetzelfde geslacht te accepteren of uit te voeren. "

De twee bisschoppen herinneren paus Franciscus eraan dat hij "niet rechtschapen wandelt volgens de waarheid van het Evangelie" (Gal 2:14) en vertellen hem zijn document "Fiducia Supplicans" in te trekken. (Vertaling uit Gloria.tv)

Commentaar: De Bisschoppenconferentie uit Malawi heeft zich in soortgelijke woorden en via een document van de Bisschoppen uitgesproken en iedereen verboden dit soort 'zegeningen' van homoparen uit te voeren. Hoewel dit ook via de Leer van de Kerk absoluut verboden blijft, is er m.i. toch ergens via het document Fiducia Supplicans op een nogal sluwe wijze een gat geslagen in de Leer van de Kerk, waardoor de zegeningen via een achterdeurtje toch mogelijk zijn geworden. Maar dit is natuurlijk totaal onaanvaardbaar. 

Dus in theorie zijn dit soort zegeningen verboden, maar via een slinkse weg, toch toegestaan. Maar dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn! Het gaat hier om de zuiverheid van het Geloof te bewaren en dat lijkt in het Vaticaan een minder belangrijk item te zijn geweest. 

Het is maar te hopen dat meer Bisschoppenconferenties hiertegen willen optreden. Anders is de verwarring onder de gelovigen compleet en de schapen in de Stal hebben recht om te weten waar zij aan toe zijn!

Post Scriptum 21 december: Na Malawi, Zambia en Nigeria, heeft nu ook de Bisschoppenconferentie van Ghana het document Fiducia Supplicans afgewezen. Bisschop Kwazi van Ghana heeft duidelijk gesteld dat de Kerk niet bevoegd is om een "zegen" te geven als dat op de een of andere manier een vorm van morele legitimiteit zou geven aan homoseksuele relaties of buitenechtelijke seksuele praktijken. Bisschop Kwazi zegt: "Voor mensen in een staat van zonde zijn de gebeden bedoeld om hen tot bekering te leiden. Daarom zijn gebeden voor personen in relaties van hetzelfde geslacht niet bedoeld om hun manier van leven te legitimeren, maar om hen op het pad van bekering te leiden."

Niet alleen de Afrikaanse bisschoppen hebben zich negatief geuit, maar ook in het Westen zijn er priesters die dit document hebben verworpen. Zo heeft de Britse Confraternity of Catholic Clergy, die meer dan 500 geestelijken vertegenwoordigd een Position Paper uitgebracht tegen Fiducia Supplicans. Zo te zien zullen er naar verloop van tijd meer geestelijken en organisaties volgen die dit Vaticaans document zullen verwerpen. Wordt vervolgd dus.

Post Scriptum 22 december: Op het moment van schrijven stromen de reacties in de blogosfeer binnen. Pastoor Mennen heeft er verschillende commentaren aan gewijd (hier) maar ook Paarse Pepers en het blog Summa Catholica. Kardinaal Gerhard Muller spreekt van Blasfemie. Het artikel staat hier.