zaterdag 11 november 2023

Bisschop Joseph Strickland ontslagen

Vandaag, op zaterdag 11 november 2023 rond het middaguur, bereikt mij het bericht dat Bisschop Joseph E.Strickland van Tyler, Texas (VS) door de H.Stoel (paus Fransiscus) is ontslagen. Het kerkelijk nieuws staat meteen bol van dit ontslag, dat overigens niet geheel onverwacht was, aangezien er spanningen waren tussen Mgr.Strickland en paus Fransiscus en waarbij Mgr.Strickland nou niet bepaald een blad voor de mond nam. Niet alleen staat deze bisschop onverkort en volledig achter het Katholiek Geloof, maar diende hij de paus ook vaak van repliek over zaken waar Mgr.Strickland vond dat er gevaar dreigde voor de Kerk en de gelovigen. Iemand dus, die zijn taak als herder behoorlijk serieus nam. 

Kennelijk viel dat niet in goede aarde bij de kerkelijke leiding, die na een Apostolische Visitatie op het ontslag van Strickland had aangedrongen. De bisschop weigerde echter ontslag omdat hij volgens eigen zeggen zijn gelovigen niet in de steek wilde laten. Daarop nam de paus het besluit om Bisschop Strickland zelf maar te verwijderen.

Ik sluit niet uit dat Mgr. Joseph Strickland is verwijderd ook wegens het feit dat hij de H.Mis in de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie opdroeg. Sinds het pauselijk schrijven custodes traditionis, is het duidelijk bergafwaarts gegaan, waarbij de gelovigen en vooral de priesters die een band hebben met deze liturgie, de ene genadeslag na de andere te verwerken kregen. Hoe vaak hoorden we niet dat er religieuze gemeenschappen letterlijk de nek werden omgedraaid, omdat zij terug wilden naar de voor-Conciliaire liturgie, of omdat er zogenaamd problemen waren?

Zo te zien is Bisschop Joseph E.Strickland het volgende slachtoffer in de grote zeis die uit Rome komt. Strickland zal helaas niet het laatste slachtoffer zijn van paus Fransiscus, zo vrees ik. 

Wordt vervolgd helaas...

Post Scriptum: Dagblad de Telegraaf classificeert Bisschop Strickland in een kort artikel als 'conservatief', maar daar gaat het al helemaal niet om. Het gaat om de waarheid die Christus is en om het Katholiek Geloof dat Mgr.Strickland verkondigde. Wie vandaag de volle waarheid nog durft te verkondigen onder het Pontificaat van paus Fransiscus moet echt op zijn tellen gaan passen. Mgr. Strickland is niet de eerste priester die zomaar wordt verwijderd wegens een conflict met de H.Stoel. Onder paus Fransiscus mag je niet Katholiek zijn, zo wordt er wel eens bitter opgemerkt.

Post Scriptum 2: Er zijn veel woedende reacties binnen gekomen. Ze zijn te lezen op de website van Lifesitenews.com en op Fortes in Fide.

Post Scriptum 3: Het is opvallend dat Mgr.Strickland - voor zijn ontslag - zonder enige aanwijsbare reden aan een Apostolische Visitatie werd onderworpen.  Sommigen spreken over een valstrik. Toen deze valstrik niet werkte, heeft paus Fransiscus de Bisschop daarop ontslagen. Vraag is: waarom op een volstrekt onrechtvaardige manier en zo bruusk een Bisschop werd verwijderd en zonder dat er klachten over hem waren. Weer anderen spreken van het martelaarschap die Strickland nu ondergaat. Een martelaar voor de Waarheid.