donderdag 25 mei 2023

Pinksteren - de nederdaling van de H.Geest

Toen de dag van het pinksterfeest was aangebroken, waren ze allen op één plaats bijeen. 
Eensklaps kwam er een geruis uit de hemel als van een hevige windvlaag, en vulde het hele huis, waar ze waren vergaderd. Vurige tongen verschenen hun, spreidden zich rond, en zetten zich op ieder van hen neer. Allen werden vervuld van den Heiligen Geest, en begonnen verschillende talen te spreken, naar gelang de Geest hen liet spreken.
Nu vertoefden er te Jerusalem godvrezende Joden uit alle volken onder de hemel. Bij dat geruis liepen de mensen te hoop; ze stonden verwonderd, dat iedereen hen in zijn eigen taal hoorde spreken. Ze raakten buiten zichzelf van verbazing, en zeiden: Zie, zijn allen, die daar spreken, geen Galileërs? En hoe horen wij allen ze dan in onze eigen moedertaal spreken? Parten, Meden en Elamieten; bewoners van Mesopotamië, Judea en Kappadócië, van Pontus en Azië, van Frúgië en Pamfúlië, van Egypte en de streken van Lybië bij Cyrene: Romeinse kolonisten, Joden en proselieten, Kretenzen en Arabieren: we horen ze in onze eigen taal Gods grote werken verkondigen.

In die tijd dat de mensen een Toren maakten in Babel om niet verstrooid te worden, daalde God neer om te zien wat de mensenkinderen aan het doen waren. Ze werden nochtans verstrooid en spraken elkaars taal niet meer. Op Pinksteren keert God de Heer dit om: de Apostelen en de H.Vrouwen spraken verschillende talen al naar gelang de Geest hen te vertolken gaf. Buiten was men vol van verbazing, want men hoorde hen spreken in hun eigen moedertaal. En wat meer is: de mensen werden niet verstrooid, maar bijeengebracht waardoor de Kerk wordt geboren. 

Een duidelijke les tussen de Toren van Babel en de geboorte van de Kerk: wie een gemeenschap bouwt maar God moedwillig uitsluit kan op een mislukking rekenen. Bouwt men een gemeenschap mét God, dan slaagt zelfs de moeilijkste onderneming. Maar de H.Geest geeft meer: ze zou een kracht worden voor alle Christenen die de H.Sacramenten zouden ontvangen, zoals het H.Vormsel. Ze zou een enorme kracht gaan betekenen voor alle Christenen die later een bloedgetuige zouden worden. Zonder deze genadekracht was hun getuigenis, hun martelaarschap, ondenkbaar geweest. Zonder die H.Kracht zou de Kerk binnen een kwestie van luttele eeuwen zijn uitgeroeid. Maar omdat de Kerk geen mensenwerk is maar Gods werk, zal de Kerk altijd blijven. De staten, de dictators, de onverdraagzaamheid, de repressie en onderdrukking door de staat....die zullen verdwijnen. De Kerk blijft.

Ik wens u allen een Zalig Pinksterfeest toe!