vrijdag 24 maart 2023

Dominica 1 Passionis - begin zomertijd

In de Novus Ordo wordt a.s. Zondag 26 maart 2023 als Vijfde Zondag in de Veertigdagentijd gevierd. In de Liturgische kalender van de Buitengewone Vorm echter zal het formulier van Passiezondag worden gelezen (Dominica 1 Passionis). 

In de laatste periode van de heilige tijd krijgt de vrijwillige boete van de gelovigen een nieuwe betekenis. Hun vasten is een vrijwillig lijden met de Heer, die nu weldra zijn Passie gaat beginnen. In de Evangelielezingen zien wij van dag tot dag, hoe de haat tegen Christus toeneemt en hoe het verraad wordt voorbereid. In de gezangen is het niet alleen de zondige mens die klaagt tot God; wij horen er ook de stem des Heren in, die in de onbegrijpelijke verlatenheid van zijn Lijden tot de Vader roept. Christus treedt binnen in zijn diepste vernedering. De vrome Middeleeuwers hebben dit verzinnebeeld door het gebruik om de beeltenissen van de Heer in deze Passietijd met paarse doeken te omwikkelen. 

In de Introïtus en het Graduale van de Zondag luisteren wij naar de Heer die zijn Vader om bijstand smeekt. Met dezelfde woorden bidden wij tot God dat Hij door de kracht van Christus' Kruis zijn heil wil schenken. In het Epistel predikt ons Paulus het geheim van de Verlossing in het Bloed van de ene Hogepriester en Middelaar. De Communio wijst ons reeds op het mysterie van Witte Donderdag: het geofferde Lichaam en het vergoten Bloed, steeds opnieuw genuttigd tot gedachtenis en deelneming aan onze verlossing. 

De lezingen in de Buitengewone Vorm zijn aldus:

Epistel: Brief van Paulus aan de Hebreeën (9; 11-15)
Evangelie: Johannes 8; 46-59.
Liturgische kleur: Paars.

Post Scriptum: Houd u er wel rekening mee dat in de nacht van zaterdag 25 op Zondag 26 maart 2023 weer de zomertijd ingaat? Dat betekent dat de klok van 02.00 uur naar 03.00 uur wordt verzet. Dat betekent dus 1 uur minder slapen.