zaterdag 18 februari 2023

Dominica in Quinquagesima

In de Zondag van de Voorvasten (de Buitengewone Vorm van de Romeinse Liturgie) lezen we in het Heilig Evangelie hoe Jesus zijn Lijden, geseling, Dood en Verrijzenis voorspelt aan de Apostelen. Maar die begrepen niets van de woorden die werden gesproken door de Heer. Opvallend is wel dat alleen maar valse aanklachten werden gebruikt om Christus onze Heer voor het Sanhedrin ter dood te veroordelen. Precies dezelfde manier waarop sommigen het Mystieke Lichaam van Christus, de Kerk nu, proberen te vermoorden. Ze doen dat niet met de Romeinse geseling en kruisiging, maar ze vermoorden met woorden en bespotting en gebruiken ongefundeerde beschuldigingen om iemand letterlijk de vernieling in te helpen en van zijn of haar goede naam te beroven. Helaas zijn daar voorbeelden genoeg van.

Wij moeten daarom ons aan de kant van de verdedigers van Christus opstellen. Helaas het lijkt er soms wel eens op dat ook Godsmannen (de priesters) zich geschaard hebben aan de kant van de aanvallers van Christus door ongefundeerde beschuldigingen te uiten tegen hun naasten die zij zeggen met hun mond 'lief' te hebben.

Laten wij ons daarom ontdoen van de werken van de Duisternis en leven naar de Geest, waarin deemoed, zachtheid, geduld, zuiverheid en heiligheid de boventoon voeren. Er moet wel bij gezegd worden dat wij nou niet bepaald in een makkelijke tijd leven, waarin de Duivel heer en meester schijnt te zijn over deze wereld, maar laat iedereen zich verblijden met de woorden die Christus zelf gesproken heeft: "Ziet, Ik heb de wereld overwonnen."